Αρχείο

Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Κυριακη γιορτη και ... Μπαλα: ΝΒΑ Lockout!


  Αυτή την εβδομάδα θα ήθελα να μιλήσω για το δεύτερο δημοφιλέστερο  άθλημα στον πλανήτη που (κατά τη γνώμη μου πάντα ) δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τον “βασιλιά των σπορ”!
Τον τελευταίο καιρό παρακολουθώ με τεράστιο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην άλλη μεριά του ατλαντικού, όπου συνεχίζονται έντονα εδώ και αρκετό καιρό οι συζητήσεις ανάμεσα σε παίκτες και ιδιοκτήτες σχετικά με το “budget” των ομάδων! Θα προσπαθήσω με απλά λόγια να εξηγήσω εν συντομία τι σημαίνει ο όρος lockout και γιατί με ενδιαφέρει τόσο πολύ!!

  Η Ευρώπη με την Αμερική έχουν μια μεγάλη διαφορά στην νοοτροπία τους όσων αφορά το ποσό των χρημάτων που μπορεί να δώσει μια ομάδα στους παίκτες τις και πιο συγκεκριμένα υπάρχει ένα όριο στις ομάδες που αγωνίζονται στο NBA ευρέως γνωστό και ως Salary Cap, το οποίο είναι ένα συγκεκριμένο ποσό (58,04 εκατομμύρια) , που καθορίζει το ποσό των συνολικών απολαβών των παικτών μιας ομάδας και καμιά δεν μπορεί να ξεπεράσει κάνοντας το πιο ... ισορροπημένο αν μπορεί να πει κάνεις κάτι το οποίο στην Ευρώπη δεν ισχύει!!! Έτσι λοιπόν φέτος όπως έπληξε εμάς η οικονομική κρίση έπληξε και τις .... ΗΠΑ καθώς οι πιο πολλοί ιδιοκτήτες θέλουν αφενός να πέσει το salary cap και ταυτόχρονα να μειώσουν αισθητά τις ετήσιες απολαβές σχεδόν όλων των ακριβοπληρωμένων παικτών, κάτι το οποίο σίγουρα δεν θέλουν οι παίκτες οι οποίοι προτείνουν το ... ακριβώς αντίθετο !!! Δηλαδή αύξηση του salary cap και αύξηση των ετήσιων απολαβών τους!! Μην νομίζετε ότι είναι μόνο αυτά ... Υπάρχουν παρά πολλά στα οποία δεν μπορούν να τα βρουν παίκτες και ιδιοκτήτες, τα οποία είναι πραγματικά ένα μεγάλο κατεβατό το οποίο ούτε ο πιο .. “άρρωστος” φίλαθλος δεν θα καθόταν να διαβάσει...

   Αλλά φτάνει με τους τεχνικούς όρους και τα ομολογούμενος τεράστια χρηματικά ποσά που παίζονται! Ας επικεντρωθούμε στο... ζουμί της υπόθεσης το οποίο είναι και αυτό που ενδιαφέρει και εμένα όπως και πολύ κόσμο ακόμα, θέλω να πιστεύω! Ένας από τους επίσημους εκπροσώπους των παικτών βγήκε πριν μέρες και είπε στους παίκτες να κοιτάξουν προς ... Ευρώπη μεριά το οποίο σημαίνει ότι από Σεπτέμβριο στις τηλεοράσεις μας θα κυκλοφορούν μεγάλοι αστέρες του NBA, αν και εφόσον ισχύσει μέχρι τότε το lockout και δεν τα έχουν βρει οι εκπρόσωποι μεταξύ τους και για να μην λέμε λόγια του αέρα ένα αρκετά μεγάλο όνομα έκανε την αρχή !! Ο Deron Williams παίκτης των New jersey Nets και ένας από τους αστέρες του NBA υπέγραψε συμβόλαιο με την τουρκική Besiktas!!!Ο Deron Williams Ν3 draft το 2005 και παίκτης του all star game 2 φορές αλλά και χρυσός ολυμπιονίκης με την χώρα του το 2008 συμφώνησε με την τουρκική ομάδα έχοντας βέβαια ως όρο στο συμβόλαιο του ότι όταν το lockout λήξει θα γυρίσει στους Nets ! Πολλοί ακόμα παίκτες έχουν δηλώσει την επιθυμία τους να παίξουν στην Ευρώπη καθώς εάν ισχύσει το lockout μέχρι και την καθορισμένη αρχή του νέου πρωταθλήματος τότε αυτόματα όλοι οι παίκτες σταματάνε να πληρώνονται ... οπότε είναι πολύ εύκολο να υποθέσουμε ότι όσο πλησιάζουμε την 1η Νοεμβρίου, όπου είναι και προγραμματισμένο το πρώτο παιχνίδι της σεζόν, τόσο πιο πολύ θα το...συζητάνε!! 

  Τέλος ακόμα ένα τεράστιο όνομα ακούστηκε τις τελευταίες μέρες ότι συζητάει για να υπογράψει επίσης με την Besiktas ...ο Kobe Bryant!!! Ένας από τους καλύτερους και μεγαλύτερους παίκτες όχι μόνο τώρα, αλλά και στην ιστορία του μπάσκετ πιθανότατα θα παίζει στην γείτονα χώρα !!! Πέντε φορές πρωταθλητής , δυο φορές πρώτος σκόρερ , δεκατρείς(!) φορές σε all star game και αλλά πολλά ...  Προσωπικά ελπίζω να δούμε και άλλους πολλούς ακόμα από τους μεγάλους να “μετακομίζουν” έστω και προσωρινά γιατί όχι και στην Ελλάδα (αν και πλέον τα οικονομικά δεδομένα ακόμα και για τους μεγάλους της Αθήνας έχουν αλλάξει κατά πολύ)!

Καλή εβδομάδα σε όλους  !!








Γιώργος Παπαρήγας
gpaparigas@rouamat.com

Five Plus One Elements: Tips and Bikes





Η επιλογή του σωστού μεγέθους του ποδηλάτου είναι πολύ σημαντικό και ταυτόχρονα αρκετα απλό. Όμως το 90% αυτών που αγοράζουν για πρώτη φορά ποδήλατο αγοράζουν λάθος μέγεθος και το 10% που πήρε σωστό μέγεθος, το έκανε τυχαία. Όταν κάποιος είναι να αγοράσει καινούριο ποδήλατο και πάει στο κατάστημα με τα ποδήλατα και πει “θέλω αυτό” , χωρίς να γνωρίζει, τότε έρχεται αντιμέτωπος με το επιχειρηματικό δαιμόνιο του ποδηλατά που κατα 99.9% θα προσπαθήσει να πουλήσει ότι να ναι. Σχεδόν ποτέ οι ποδηλατάδες στη πλειοψηφία τους δεν ενημερώνουν για το σωστό μέγεθος ποδηλάτου και αυτός είναι ο λόγος που επιστρέφονται πίσω και πολλές φορές δε γίνονται δεκτά. Πέρα από το οικονομίκο του θέματος το λάθος μέγεθος γίνεται επιβλαβές καθώς ευθύνεται για προβλήματα υγείας που προκύπτουν, όπως τραβήγματα στον αυχένα, πόνους στη μέση κ.α. Πάνω στο ποδήλατο πρέπει να αισθανόμαστε πάνω απ' όλα άνετα και μέτα να γίνει το στήσιμο ανάλογα με το σωματότυπο.

  Πως επιλέγουμαι λοιπόν σωστό μέγεθος?...

ΜΕΓΕΘΟΣ ΣΚΕΛΕΤΟΥ

  Κάθε σκελετός χαρακτηρίζεται από το μήκος του κάθετου σωλήνα , το οποίο συνήθως λαμβάνεται από το κέντρο της μεσαίας τριβής μέχρι το σημείο τομής με το κέντρο του οριζόντιου σωλήνα (frame size center to center). Ισχύει η σχέση :
frame size center to center = 0.65 x inseam length.
όπου inseam length είναι το μήκος του καβάλου του αναβάτη, δηλαδή η απόσταση που απέχει ο καβάλος από το έδαφος. Η μέτρηση αυτού του μήκους γίνεται όπως δείχνει το κάτω σχήμα..Κατά την διάρκεια της μέτρησης θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να μην φορά παπούτσια.



ΥΨΟΣ ΣΕΛΛΑΣ

  Η απόσταση από το κέντρο της μεσαίας τριβής μέχρι το πάνω μέρος της σέλλας θα πρέπει να είναι
saddle height = 0.883 x inseam length.
Υπάρχει βέβαια και ο πρακτικός τρόπος , σύμφωνα με τον οποίο η σέλλα έχει το σωστό ύψος εάν όταν καθόμαστε σ' αυτή, τα δύο πόδια ακουμπάνε στο έδαφος με τις μύτες των παπουτσιών.


ΘΕΣΗ ΣΕΛΛΑΣ (ΕΜΠΡΟΣ-ΠΙΣΩ)

  Ανεβαίνουμε στο ποδήλατο, βάζουμε τα πόδια στα πεντάλια και στηριζόμαστε σε ένα τοίχο.Έχουμε το δισκοβραχίωνα του ποδηλάτου μπροστά έτσι ώστε να είναι παράλληλος με το έδαφος . Δένουμε σε μια κλωστή ένα βαρίδι και στην συνέχεια ακουμπάμε την κλωστή μπροστά και κάτω από την επιγονατίδα. Αφήνουμε το βαρίδι να πέσει. Αν η θέση της σέλλας (εμπρός-πίσω) είναι η σωστή θα πρέπει το βαρίδι να ακουμπά το μπροστινό άκρο του δισκοβραχίωνα. Καλό θα είναι η σέλλα να έχει μια μικρή κλίση με το μπροστινό τμήμα της (μύτη) προς τα κάτω (1-2 μοίρες) για να αποφεύγεται το μούδιασμα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.




ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΙΜΟΝΙΟΥ

  Το εύρος του τιμονιού θα πρέπει να είναι τόσο, όσο το άνοιγμα των όμων του ποδηλάτη. Μεγαλύτερο εύρος επιτρέπει καλύτερη αναπνοή αλλά έχουμε χειρότερη αεροδυναμική. Το μεγάλο εύρος τιμονιού χρησιμοποιείται περισσότερο για hard ride bikes πχ. Downhill.

ΜΗΚΟΣ ΟΡΙΖΟΝΤΙΟΥ ΣΩΛΗΝΑ/ΛΑΙΜΟΥ

  Η ιδανική θέση πάνω στο ποδήλατο είναι αυτή που επιτρέπει στον ποδηλάτη να αναπνέει εύκολα, να είναι στην λιγότερο επιβαρυντική για τον αυχένα του θέση , να έχει την καλύτερη κατανομή βάρους πάνω στο ποδήλατο ώστε να το ελέγχει εύκολα . Η ιδανική αυτή θέση διαφέρει από ποδηλάτη σε ποδηλάτη και εξαρτάτε από τον τρόπο που ποδηλατεί ο κάθε ένας , από την γεωμετρία του σκελετού και τις διαστάσεις του ποδηλάτη. Δεν υπάρχει κάποιος τύπος για τον υπολογισμό του μήκους του οριζόντιου σωλήνα + λαιμού. Ένας πρακτικός τρόπος υπολογισμού του μήκους αυτού είναι όταν είμαστε πάνω στο ποδήλατο και κρατιώμαστε από το πάνω μέρος του τιμονιού , ο αγκώνας μας λίγο λιγισμένος ώστε ο βραχίωνας να σχηματίζει με το αντιβραχίωνα μια γωνία 60-70 μοίρες, θα πρέπει κοιτάζοντας κάτω να μην βλέπουμε το κέντρο της μπροστινής ρόδας, ή αυτό να φαίνεται λίγο μπροστά από τον άξονα του τιμονιού. Αν αυτό δεν μπορούμε να το πετύχουμε με λαιμό μήκους 7-14 εκατοστών χρειαζόμαστε σκελετό με διαφορετικό μήκος οριζόντιου σωλήνα .
 Ο παρακάτω πίνακες δείχνουν πως γίνεται η  επιλογή για αγορά σωστού μεγέθους ποδηλάτου ανάλογα με το ύψος.
Για hard tail (μονο επρός ή καθόλου ανάρτηση).






Πηγή: http://nkar-web.hostzi.com/bikefit.htm




Γιάννης Βασσάρας
gvassaras@rouamat.com