Αρχείο

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Editorial: Θα πέσει, δεν θα πέσει...


Και τι δεν άκουσα αυτή την εβδομάδα και πραγματικά απορώ πως τα μαλλιά μου είναι ακόμα ίσια. Ομολογώ βέβαια, πως το ανησυχητικό είναι ότι τα χειρότερα έπονται...

Απ’ ότι φαίνεται στις 25 μαρτίου (σημαδιακή αυτή η μέρα) θα αποφασιστεί αν θα γυρίσουμε στην παλιά καλή (ο Θεός να την κάνει) δραχμή. Βέβαια απ’ ότι διαβάζω η ισοτιμία θα φτάσει στο 1 = 800 δραχμές οπότε μπαίνουν μερικοί ψίλοι στ’ αυτιά μου ότι μπορεί και να μην γίνει για το δικό μας καλό όλο αυτό. Εδώ λοιπόν, μπαίνει το εξής ερώτημα... Θα μπούμε και πάλι στην εποχή της δραχμής και του υπερβάλλοντος πληθωρισμού; Οι απόψεις διίστανται. Οι μεν αναλυτές της καθόλου μεροληπτικής Moodys, αναφέρουν πως είναι σίγουρο πως η χώρα μας οδεύει προς τα εκεί, αφού χθες αποφάσισε να μας ξανά-υποβαθμίσει υποστηρίζοντας για ακόμη μία φορά (τυχαίο; Δεν νομίζω!) την άποψη της Γερμανίας περί εξόδου από το ευρώ. Από την άλλη ο άλλοτε πολυαγαπημένος και άλλοτε μισητός οίκος αξιολόγησης Standard and Poors, σημείωσε πως δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας της Ελλάδας καθώς κάτι τέτοιο θα απόβαινε καταστροφικό για την ζώνη του ευρώ γενικά. Εν τέλει που θα πάμε μόνο ο χρόνος θα μας δείξει... Παρ’ όλα αυτά αξίζει να δούμε μερικά πράγματα προκειμένου να βγάλουμε τα δικά μας προγνωστικά.

Πρώτο και καλύτερο αποτελεί το γεγονός ότι δεν συμφέρει καμία χώρα να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, καθώς όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται αυτό θα είναι η αρχή του τέλους για την ευρωζώνη αφού μετά από εμάς θα ακολουθήσουν Πορτογαλλία, Ισπανία κλπ. Συνεπώς όσο κι αν δεν θέλει να το παραδεχθεί ο Γαλλογερμανικός Άξονας ζει και εξαρτάται άμεσα από όλες αυτές τις χώρες. Δεύτερον, αυτό που μας διδάσκει η ζωή μέχρι τώρα είναι ότι δεν παίζει κανένα ρόλο το ποιος είσαι αλλά το ποιος δηλώνεις ότι είσαι. Και όπως πάντα έτσι και τώρα η μπλόφα αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα όπλα εξωτερικής πολιτικής. Άρα λοιπόν στην δική μας περίπτωση δεν έχει σημασία τι είμαστε, αλλά τι πιστεύει ο κόσμος για εμάς. Και χάρη στην τώρα πια κατακριτέα μεν, παρ’ όλα αυτά αποτελεσματική δε, προπαγάνδα της Γερμανίας και ιδιαίτερα του γερμανικού τύπου, ο κόσμος πιστεύει ότι είμαστε γουρούνια (είδατε λογοπαίγνιο;). Καταλήγοντας λοιπόν, δεδομένης της αισχροκέρδιας που έχει βασιστεί πάνω στα CDS και CDO της Ελλάδας από την μεριά του νέου άξονα, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η χώρα μας λιθοβολείται σε συνεχή βάση προκειμένου κάποιοι να επωφεληθούν. Τρίτο και καλύτερο θα έλεγα, είναι το γεγονός ότι η πλασματική διάσωση της Ελλάδας πάει σύμφωνα με το πρόγραμμα, εξ’ ου και το ότι μας επεφυμούν συνεχώς, που σημαίνει ότι το να μας αγοράζουν και να μας πουλάνε στα διεθνή χρηματιστήρια έχει ακόμα να δώσει ψωμί στους κερδοσκόπους.

Η δεύτερη είδηση που με άφησε άφωνο ήταν η παράκληση του Πρωθυπουργού να τον στηρίξουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί όπως επίσης κι ο λαός στις αποφάσεις που θα πάρει (το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις;). Απίστευτο το πως ένας άνθρωπος πιστεύει ότι μετά από την δημοσιονομική πολιτική που έχει ασκήσει, που έκανε το Αποκάλυψη Τώρα να ανταγωνίζεται τον Μπάμπι στα box office, θα έχει την υποστήριξη του κόσμου. Από την άλλη βέβαια όπως είπε και κάποιος μεγάλος «η άγνοια είναι ευτυχία»!

Συμβουλή λοιπόν για την εβδομάδα, αγνοήστε τα πάντα, μείνετε ευτυχισμένοι!

Καλή εβδομάδα σε όλους!

Υ.Γ.1 Μου το ‘λεγε εμένα ο παππούς μου όταν ήμουνα μικρός! Μάθε Κωνσταντίνε να καβαλάς το γαϊδούρι θα σου χρειαστεί αλλά εγώ τίποτα... Τώρα θα πρέπει να το ποτίζω το αυτοκίνητο διότι με τόσο ακριβή βενζίνη έχει ριζώσει!

Υ.Γ.2 Αν με μια απεργία πείνας είναι να λυγίσει ολόκληρη κυβέρνηση, τότε γιατί δεν κάνουμε μια μαζική και να αιτηθούμε να μπουν σε ένα καράβι και οι τριακόσιοι, να κάνουν μία στάση και για την Καγκελάριο Μέρκελ, να βγούν στον ωκεανό και να ζήσουμε κι εμείς καλύτερα;

Υ.Γ.3 Η προηγούμενη ψηφορφορία έδειξε ότι πρώτα θα παγώσει η κόλαση και μετά θα αρχίσει να κόβει στην κυβέρνηση μας. Για να σας δω σε αυτή.. Τέρμα κάτω στην κεντρική σελίδα θα την βρείτε για να ψηφίσετε.



Κωνσταντίνος Μουράτης
kmouratis@rouamat.com