Αρχείο

Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Editorial



  Από μικρός ήμουν φανατικός των Μαμουθκόμιξ χάρη σε έναν υπερψαγμένο θείο και συγκεκριμένα με τραβούσαν τα Αστερίξ. Παρ’ όλα αυτά μια δυο φορές έτυχε να πιάσω στα χέρια μου τα Λούκυ Λουκ, τα οποία πολύ αργότερα βέβαια άρχισα να εκτιμώ και να κατανοώ. Βλέποντας  λοιπόν πολλές φορές σε αυτά  την αναπαράσταση της σκηνής όπου οι γύπες περιτριγύριζαν τους ετοιμοθάνατους που περιπλανιώντουσαν στην έρημο, δεν μπορούσα παρά να αναρωτηθώ πως ακριβώς παρομοίαζαν την εν λόγω κατάσταση με την πραγματικότητα.

Όπως έχω πει και θα το ξαναπώ, η ζωή στην Ελλάδα μπορεί να είναι γεμάτη από εμπειρίες που θα σου υπενθυμίζουν το παλιό, κλισέ και τόσο αληθινό μότο “life is a b@%#”! Για αυτούς που ακόμα δεν το πιάσανε, αναφέρομαι στην επίσκεψη  του μεγαλοεπενδυτή στην χρεοκοπία της Ελλάδας, Τζορτζ  Σόρος, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό κάνοντας όλους μας να αναρωτιόμαστε τον σκοπό της συνάντησης.  Ήρθε για να κάνει τι; Παίζουν δύο ενδεχόμενα. Πρώτον θα μπορούσε να είναι μία συνάντηση, ώστε να παρακαλέσει ο Πρωθυπουργός να μας αφήσει για λίγο ήσυχους προκειμένου να πάρουμε μία ανάσα. Δεύτερον, όπως πολλοί προείπαν, ήρθε να ελέγξει αν όλα πηγαίνουν σύμφωνα με το πρόγραμμα προκειμένου να ορμήξει στο ψοφίμι του (a.k.a. Ελλάδα) και να το κατασπαράξει.
  Σαν να μήν μας έφτανε λοιπόν αυτό το, κατ’ εμέ, επικοινωνιακό παιχνίδι με τον βαρκάρη να πηγαίνει και να έρχεται τόσες φορές που σε λίγο θα κατέβει στους παγκόσμιους κωπηλασίας, έχουμε πλέον να αντιμετωπίσουμε και τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του χρέους. Πρόκειται περί ενός ακόμη επικοινωνιακού παιγνίου, που αδυνατώ ακόμη να καταλάβω πλήρως τον σκοπό του. Ο κ. Ντομινίκ Στρος-Καν σε συνέντευξη του στο πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον της Αμερικής, μέσα από μία αντιφατική ομιλία που έδειχνε μία εσωτερική  διαμάχη μεταξύ του στυγνού τεχνοκράτη και του alter ego του σοσιαλιστή, που επιθυμεί ένα αλτρουιστικό καπιταλισμό (τρέμε καημένε Κευνς!), δήλωσε πως δεν θα έπρεπε να τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης. Εν αντιθέσει πρόκειται περί αλλαγής δημοσιονομικής πολιτικής και τόνωση της ανταγωνιστικότητας μέσω των μισθών, εξαπολύωντας έτσι κατά πρόσωπο επίθεση στο μισθολογικό σύστημα της Ελλάδας. Ουδεμία δήλωση βέβαια δεν έγινε από την κυβέρνηση φέρνοντας με στο συμπέρασμα, ότι αφου η αναφορά έγινε στον δημόσιο τομέα και η πολιτική σκηνή σφυράει κλέφτικα, πάλι ο ιδιωτικός θα την πληρώσει... Ελπίζω πως θα διαψευστώ διότι σε λίγο θα μεταφερθώ από ΟΑΕΕ σε ΙΑΕ (Ίδρυμα Ασφάσιλης Επετών)!
   Από την άλλη έχουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και μέλη της κυβέρνησης  να υποστηρίζουν πως η αναδιάρθρωση είναι πλέον μονόδρομος και να ασκούν πιέσεις στο ΠΑΣΟΚ για διεκδίκηση πιο ευνοικών όρων. Άποψη μου είναι, ότι παίρνουν οι προαναφερθέντες να το μοιράσουν και σε εμάς, μήπως καταφέρουμε να τα δούμε και εμείς από μία τόσο ουτοπική σκοπιά.

Σε κάθε περίπτωση μιλώντας λίγο από οικονομική σκοπιά θα κάνω την εξής πρόβλεψη και αν θέλετε με πιστεύτε (για την 25η Μαρτίου πάντως είχα δίκιο). Για την ώρα δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους, όχι ριζική τουλάχιστον. Πρώτον και κυριότερον διότι οι δανειστές μας θέλουν τα λεφτά τους το γρηγορότερο δυνατό. Δεύτερον διότι το μεγαλύτερο ποσοστό είναι Γερμανικών, Γαλλικών και Αμερικανικών τραπεζών οι οποίες παράλληλα με τον δανεισμό μας, έχουν αναλάβει και την έκδοση ασφάλιστρων κινδύνου (CDS) , που σημαίνει ότι σε περίπτωση που γίνει το γνωστό “κούρεμα” (haircut) προκειμένου να επιτευχθεί η αναδιάρθρωση θα πρέπει να πληρώσουν ένα τεράστιο ποσό στους επενδυτές τους. Συνεπώς μείνεται ήσυχοι και αναμένετε την προμήθεια της μαγικής ουσίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ!

  Τέλος παρατηρώ μία επιμονή στην προβολή του κυνηγιού του πρώην Υπουργού Εθνικής Άμυνας κου Άκη Τσοχατζόπουλου και με ανησυχεί, καθώς θεωρώ ότι θα γίνει μεγάλο θέμα με σκοπό να μετουσιωθεί σε αποδιοπομπαίο τράγο ώστε να λυτρωθεί η πολιτεία και να μην ζητήσει να πέσουν άλλα κεφάλια. Επίσης μπορεί να λειτουργήσει και σαν αντιπερισπασμός ώστε να περάσει η νέα έκτακτη δεσμίδα μέτρων για την οποία ακούω. Οπότε τα μάτια σας ανοιχτά!

Καλή εβδομάδα σε όλους!

Υ.Γ. Προς όλους τους ενδιαφερόμενους-γύπες που θεωρούν ότι ο κος Παπακωνσταντίνου θα κρατήσει την υπόσχεσή του περί παραίτησης σε περίπτωση λήψης νέων μέτρων, αφήστε το! Μην εμπιστεύεστε τους πολιτικούς! Καλύτερα χρησιμοποιήστε το χαρτί του βιογραφικού για καύσιμο γιατί ακούω πως το βαρέλι πάει για 200-300$.



Κωνσταντίνος Μουράτης
kmouratis@rouamat.com