Αρχείο

Κυριακή, 24 Ιουλίου 2011

Κυριακη γιορτη και ... Μπαλα: ΝΒΑ Lockout!


  Αυτή την εβδομάδα θα ήθελα να μιλήσω για το δεύτερο δημοφιλέστερο  άθλημα στον πλανήτη που (κατά τη γνώμη μου πάντα ) δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τον “βασιλιά των σπορ”!
Τον τελευταίο καιρό παρακολουθώ με τεράστιο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην άλλη μεριά του ατλαντικού, όπου συνεχίζονται έντονα εδώ και αρκετό καιρό οι συζητήσεις ανάμεσα σε παίκτες και ιδιοκτήτες σχετικά με το “budget” των ομάδων! Θα προσπαθήσω με απλά λόγια να εξηγήσω εν συντομία τι σημαίνει ο όρος lockout και γιατί με ενδιαφέρει τόσο πολύ!!

  Η Ευρώπη με την Αμερική έχουν μια μεγάλη διαφορά στην νοοτροπία τους όσων αφορά το ποσό των χρημάτων που μπορεί να δώσει μια ομάδα στους παίκτες τις και πιο συγκεκριμένα υπάρχει ένα όριο στις ομάδες που αγωνίζονται στο NBA ευρέως γνωστό και ως Salary Cap, το οποίο είναι ένα συγκεκριμένο ποσό (58,04 εκατομμύρια) , που καθορίζει το ποσό των συνολικών απολαβών των παικτών μιας ομάδας και καμιά δεν μπορεί να ξεπεράσει κάνοντας το πιο ... ισορροπημένο αν μπορεί να πει κάνεις κάτι το οποίο στην Ευρώπη δεν ισχύει!!! Έτσι λοιπόν φέτος όπως έπληξε εμάς η οικονομική κρίση έπληξε και τις .... ΗΠΑ καθώς οι πιο πολλοί ιδιοκτήτες θέλουν αφενός να πέσει το salary cap και ταυτόχρονα να μειώσουν αισθητά τις ετήσιες απολαβές σχεδόν όλων των ακριβοπληρωμένων παικτών, κάτι το οποίο σίγουρα δεν θέλουν οι παίκτες οι οποίοι προτείνουν το ... ακριβώς αντίθετο !!! Δηλαδή αύξηση του salary cap και αύξηση των ετήσιων απολαβών τους!! Μην νομίζετε ότι είναι μόνο αυτά ... Υπάρχουν παρά πολλά στα οποία δεν μπορούν να τα βρουν παίκτες και ιδιοκτήτες, τα οποία είναι πραγματικά ένα μεγάλο κατεβατό το οποίο ούτε ο πιο .. “άρρωστος” φίλαθλος δεν θα καθόταν να διαβάσει...

   Αλλά φτάνει με τους τεχνικούς όρους και τα ομολογούμενος τεράστια χρηματικά ποσά που παίζονται! Ας επικεντρωθούμε στο... ζουμί της υπόθεσης το οποίο είναι και αυτό που ενδιαφέρει και εμένα όπως και πολύ κόσμο ακόμα, θέλω να πιστεύω! Ένας από τους επίσημους εκπροσώπους των παικτών βγήκε πριν μέρες και είπε στους παίκτες να κοιτάξουν προς ... Ευρώπη μεριά το οποίο σημαίνει ότι από Σεπτέμβριο στις τηλεοράσεις μας θα κυκλοφορούν μεγάλοι αστέρες του NBA, αν και εφόσον ισχύσει μέχρι τότε το lockout και δεν τα έχουν βρει οι εκπρόσωποι μεταξύ τους και για να μην λέμε λόγια του αέρα ένα αρκετά μεγάλο όνομα έκανε την αρχή !! Ο Deron Williams παίκτης των New jersey Nets και ένας από τους αστέρες του NBA υπέγραψε συμβόλαιο με την τουρκική Besiktas!!!Ο Deron Williams Ν3 draft το 2005 και παίκτης του all star game 2 φορές αλλά και χρυσός ολυμπιονίκης με την χώρα του το 2008 συμφώνησε με την τουρκική ομάδα έχοντας βέβαια ως όρο στο συμβόλαιο του ότι όταν το lockout λήξει θα γυρίσει στους Nets ! Πολλοί ακόμα παίκτες έχουν δηλώσει την επιθυμία τους να παίξουν στην Ευρώπη καθώς εάν ισχύσει το lockout μέχρι και την καθορισμένη αρχή του νέου πρωταθλήματος τότε αυτόματα όλοι οι παίκτες σταματάνε να πληρώνονται ... οπότε είναι πολύ εύκολο να υποθέσουμε ότι όσο πλησιάζουμε την 1η Νοεμβρίου, όπου είναι και προγραμματισμένο το πρώτο παιχνίδι της σεζόν, τόσο πιο πολύ θα το...συζητάνε!! 

  Τέλος ακόμα ένα τεράστιο όνομα ακούστηκε τις τελευταίες μέρες ότι συζητάει για να υπογράψει επίσης με την Besiktas ...ο Kobe Bryant!!! Ένας από τους καλύτερους και μεγαλύτερους παίκτες όχι μόνο τώρα, αλλά και στην ιστορία του μπάσκετ πιθανότατα θα παίζει στην γείτονα χώρα !!! Πέντε φορές πρωταθλητής , δυο φορές πρώτος σκόρερ , δεκατρείς(!) φορές σε all star game και αλλά πολλά ...  Προσωπικά ελπίζω να δούμε και άλλους πολλούς ακόμα από τους μεγάλους να “μετακομίζουν” έστω και προσωρινά γιατί όχι και στην Ελλάδα (αν και πλέον τα οικονομικά δεδομένα ακόμα και για τους μεγάλους της Αθήνας έχουν αλλάξει κατά πολύ)!

Καλή εβδομάδα σε όλους  !!
Γιώργος Παπαρήγας
gpaparigas@rouamat.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου