Αρχείο

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

PEEPING TOM: ΚΑΤΑΛΗΨΗ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ?




...Και εδώ που τα λέμε, ποια κατάληψη να πρωτοσυζητήσουμε? Τις πανεπιστημιακές, τις σχολικές, τις... τηλεοπτικές ή της Wall Street - την οποία πολύ γλαφυρά και αποστασιοποιημένα περιέγραψαν τα ΜΜΕ τη στιγμή που αμαυρίζουν και σχολιάζουν όλες τις παρόμοιες εγχώριες προσπάθειες.
           
            Για να συνδυάσω λοιπόν ΜΜΕ και πανεπιστημιακές καταλήψεις, όλοι οι δημοσιογράφοι έσπευσαν να βγάλουν σε θέμα το κίνημα -που δημιουργήθηκε στο facebook- για τα ανοιχτά πανεπιστήμια και τρέξανε για εξωτερικό ρεπορτάζ στα ΚΑΦΕ προκειμένου οι υποστηρικτές τους να πουν την άποψη που ΔΕΝ πηγαίνουν να υποστηρίξουν στις συνελεύσεις. Και για να μην παρεξηγηθώ, προφανως δεν μπορώ να υποστηρίξω ότι όλοι όσοι είναι κατά της κατάληψης δεν εμφανίζονται σε συνελεύσεις αλλά και μόνο ο τρόπος που στηρίζουν την προσπάθειά τους -μαζεύοντας likes- τη μειώνει. Και αν αυτό σας φαίνεται “αχώνευτο”, ας γίνουν οι εκλογές του '13(υπό συζήτηση!) στο facebook με τον ίδιο τρόπο. Not legit?

            Εν τω μεταξύ, η αντίθετη πλευρά που τάσσεται υπέρ των καταλήψεων δεν έχει ακουστεί σε βαθμό που μια μερίδα των υποστηρικτών της έπρεπε να διαδηλώσει έξω από τα γραφεία της κρατικής τηλεόρασης, να “μπουκάρει” μέσα, να διακόψει το δελτίο και, παρ'όλα αυτά, ακόμη να μην έχει πάρει το λόγο από τα μέσα και μάλιστα να στιγματίζεται και ως “περιθωριακή” κίνηση. Οι Νεοϋορκέζοι όμως καλά έκαναν...

            Σε κάθε περίπτωση, η κατάληψη είναι ένα μέσο και όχι ο αυτοσκοπός. Σέβομαι απόλυτα τους φοιτητές που έχουν μελετήσει το νόμο-σχέδιο και για δικούς τους λόγους το δέχονται (και για να πω την αλήθεια δεν έχω ακούσει μέχρι στιγμής την επιχειρηματολογία κάποιου, οπότε έιναι δύο φορές ευπρόσδεκτη). Ωστόσο, το επιχείρημα “χάνω την εξεταστική” δεν έχει καμία σχέση με την κατάληψη. ΝΑΙ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ. Διότι και οι φοιτητές που κλείνουν τα πανεπιστήμια δεν το κάνουν για να χάσουν την εξεταστική. Αν συμφωνείτε σε όλα τα μαστιγώματα του νόμου-σχεδίου, καλά κάνετε και υπερασπίζεστε την άποψή σας. Αν διαφωνείτε όμως και με τα μέτρα και με την κατάληψη, πηγαίνετε στις συνελεύσεις σας και προτείνετε έναν άλλο τρόπο μάχης γιατί, αν θέλετε τη γνώμη μου (και μόνο αυτό είναι, μια γνώμη), να σκύψουμε το κεφάλι και να πούμε “ναι” σε όλα για να μη χάσουμε χρόνο μας βάζει στην ίδια πορεία -και χειρότερη- με τη γενιά των γονιών μας και μας κάνει άξιους όλων αυτών που περνάμε.

            Εκτός από τα των καταλήψεων, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η στάση της κυβέρνησης..... (-Ωχ). Τελευταία, έχω παρακολουθήσει ιδιαιτέρως όχι μόνο το φοιτητικό κίνημα αλλά το γενικότερο κύμα οργανωμένων κατά επαγγέλματα απεργιών έχοντας στο νου μου ως πιο πρόσφατη την αυριανή απεργία των ΜΜΜ της Αθήνας... Και η στάση της κυβέρνησης παραμένει ιδια όπως και στους φοιτητές: Απειλούν. Τους εργαζόμενους ότι οι απώλειες εσόδων εκείνων των ημερών πιθανότατα θα έχουν ως αποτέλεσμα περικοπές των μισθών και τους φοιτητές ότι θα χάσουν το εξάμηνο αν δε συμπληρωθούν οι 13 εβδομάδες διαλέξεων. Να συμπληρώσω εδώ ότι ο νόμος αυτός δεν είναι καινούργιος, Να προσθέσω επίσης ότι πέρυσι και πρόπερσι οι απειλές αυτές δεν υπήρχαν όταν οι καθηγητές μας ακύρωναν μαθήματα για να ελέγξουν τα ρευματικά τους ή δεν έβρισκαν πάρκινγκ ή αποφάσιζαν αυτοί να απεργήσουν... Αν και οι καθηγητές είναι οι τελευταίοι που κατηγορώ αυτήν την περίοδο μια που ο νόμος-σχέδιο τους επηρεάζει ακόμη περισσότερο. Ακολουθεί το μήνυμα του πρύτανη ΑΠΘ και καλώ τους συμφοιτητές για... αποκρυπτογράφηση!!


Αγαπητά μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας,

Κοινός τόπος για όλους είναι η υπεράσπιση του δημόσιου Πανεπιστημίου, η αναβάθμιση της ακαδημαϊκής του λειτουργίας και η προστασία των ακαδημαϊκών ελευθεριών.
Δυστυχώς η φετινή χρονιά δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Οι ακαδημαϊκές αξίες αμφισβητούνται και υπονομεύονται.
Ανεξάρτητα από την τοποθέτηση του καθενός απέναντι στο νέο θεσμικό πλαίσιο  για τα ΑΕΙ, αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία σήμερα είναι να κρατήσουμε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης όρθιο στην πιο δύσκολη ίσως στιγμή του.  Με αυτό το πνεύμα, το πρώτο που πρέπει να διασφαλίσουμε είναι η συνοχή της ακαδημαϊκής κοινότητας. Να μην επιτρέψουμε στην αμφισβήτηση και τη διχόνοια να μας διαιρέσουν και να μας αποδυναμώσουν.
Όλοι μαζί, καθηγητές, φοιτητές και εργαζόμενοι, αποτελούμε την καλύτερη εγγύηση  για τη διασφάλιση της ομαλής ακαδημαϊκής λειτουργίας.
Ας προσπαθήσουμε να το κάνουμε πράξη σε μια εξαιρετικά δύσκολη εποχή, τόσο για το Πανεπιστήμιο, όσο και για την ίδια τη χώρα.

Με τις σκέψεις αυτές ευχόμαστε σε όλες και όλους καλή ακαδημαϊκή χρονιά με περίσκεψη και δύναμη.


Iωάννης Α. Μυλόπουλος, Πρύτανης ΑΠΘ
Ιωάννης Δ. Παντής, Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης
Δέσπω Αθ. Λιάλιου, Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού
Σοφία Α. Κουίδου-Ανδρέου, Αντιπρύτανις Έρευνας


Παρακαλώ, εξοργιστείτε!



Σοφία Πυργιώτη