Αρχείο

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

PEEPING TOM: Πολιτικό Ένστικτο: Αυτό που λέμε... insight

Ενώ η Ελλάδα ματώνει και δακρύζει, η δική μου αισιοδοξία παραδόξως με πνίγει ακριβώς αυτές τις εποχές. Χαίρομαι που βλέπω άτομα νέα και ορθολογικά να ασχολούνται με την πολιτική και να μη στρουθοκαμηλίζουν. Σίγουρα έπρεπε να το μάθουμε με τον κακό τρόπο που θα έλεγαν και οι καθηγητές μας αλλά πιστεύω βαθύτατα ότι από την επί της ουσίας έννοια “μαθαίνω” τα κακά είναι μηδαμινά μπροστά στα οφέλη. Και αυτό ελπίζω από αυτήν την ιστορία. Να μάθουμε, όλοι μας, και να παραδεχτούμε ότι το να μην ξέρεις τα πάντα πρώτον, δεν είναι μεμπτό, δεύτερον, είναι θεμιτό και, τρίτον, είναι ανατρέψιμο.


Είναι η πρώτη φορά που θα παραθέσω βίντεο. Στα αποσπάσματα παρακάτω, μιλά ο Βρετανός ευρωβουλευτής Nigel Farage (http://en.wikipedia.org/wiki/Nigel_Farage) σχετικά με την ευρωζώνη, την οικονομική ύφεση και τα σχέδια της ευρωβουλής. Δίνω το λόγο μου σε όλους τους αναγνώστες ότι δεν είναι ένα ακόμη βαρετό οικονομικό λογύδριο και ότι δεν υπάρχει έννοια που, ενώ στα δικά μας μέσα θεωρείται δεδομένη, στις συγκεκριμένες ομιλίες δεν εξηγείται.

Προσωπικά, δε συμφωνώ με όλα όσα λέει ο Farage, για την ακρίβεια διαφωνώ ακόμη και με τη γενική του άποψη περί ευρώ, παρ' όλο που τελευταία η υπόθεσή μου βρίσκεται σε στάδια επανανάλυσης. Δεν μπορώ όμως παρά να του αναγνωρίσω, εκτός από την εξαιρετική ρητορική του ικανότητα, την επιλογή του να τη χρησιμοποιήσει σωστά, τα τεκμήρια που απλά απλώνει το ένα μετά το άλλο στο τραπέζι για κάθε του επιχείρημα και, ακόμη κι αν διαφωνώ, μπορώ να αναγνωρίσω γιατί πιστεύει αυτά που πιστεύει. Επιπλέον, είχα καιρό να δω πολιτικό να συνυφαίνει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ την κοινωνική διάσταση του προβλήματος με τις “έννοιες” τους “όρους”, τις “θεωρίες”, τα οικονομικά και την πολιτική δράση γενικότερα.

Εν κατακλείδι, δεν εξυψώνω κάθε του λέξη. Σε μία περίοδο όμως χερπαντερπισμού (βλ google herp derp) δεν μπορώ παρά να χειροκροτήσω ορθολογικά μυαλά ακόμη κι αν η πορεία τους σε κάποια κλαδιά έχει πάρει άλλη πορεία. Το βίντεο κρατάει ένα τέταρτο και είναι από αυτά τα τέταρτα που κάτι χρήσιμο θα πάρεις και θα κολλήσεις μερικά κομμάτια του παζλ ακόμη για να οδηγηθείς στο δικό σου δρόμο και στη δική σου άποψη. Be a sweetie!



Σοφία Πυργιώτη
spyrgioti@rouamat.com