Αρχείο

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Five Plus One Elements: “Δίνει φτερά” ή προβλήματα με την καρδιά;




  Όπως γνωρίζετε η Red Bull είναι άμεσα συνδεδεμένη με extreme sports. Ένα όνομα που διατηρείται όλο το χρόνο ψηλά και το λογότυπο των κόκκινων τάυρων υπάρχει πάνω σε καπέλα, ρούχα, παπούτσια, αμάξια, μηχανές, ποδήλατα, σανίδες, μαγιώ, Formula 1, ταχύπλοα, αεροπλάνα...και σίγουρα έχω ξεχάσει άλλα τόσα. Μια δυναστεία χτισμένη πάνω στα extreme sports που αγγίζει θάλασσα, γη, ουρανό, χειμώνα και καλοκαίρι.
 
BEHIND THE SCENES:

  Η Red Bull ιδρύθηκε από τον Dietrich Mateschitz, ένας αυστριακός που φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης Οικονομικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων και αποφοίτησε με πτυχίο μάρκετινγκ. Ο Mateschitz πήγε για να εργαστεί για την Procter & Gamble, όπου εργάστηκε στο τμήμα μάρκετινγκ και έπειτα έγινε διευθυντής μάρκετινγκ για την οδοντόκρεμα Blendax. Ήταν κατά τη διάρκεια ενός συγκεκριμένου επαγγελματικόυ ταξιδιού στην Άπω Ανατολή που του ήρθε η αρχική ιδέα για ένα διεγερτικό ποτό. Έκει  από τα αρχαία χρόνια φτιάχνουν τονωτικά ποτά, ξέρετε τώρα, από φίδια, σάυρες, σκουλίκια κτλ.  Το 1982 οραματίστηκε την πώληση τέτοιων ποτών στη Δύση.  Έτσι πήγε για να διαμορφώσει μια εταιρική σχέση με μια ομάδα τοπικών επιχειρηματιών οι οποίοι παρήγαγαν ήδη το ποτό που ονομάζεται «Krating Daeng» (νεροβούβαλος Ταϊλάνδης) και κάπως έτσι  γεννήθηκε η Red Bull.  Ίδρυσε την Red Bull GmbH με την εταιρεία Thai και μετά από πολλή έρευνα και έλεγχο τα καφεϊνούχα ποτά ενέργειας βγήκαν στην αγορά στην Αυστρία το 1987.
  Οι πωλήσεις συνέχισαν να αυξάνονται με το χρόνο και η Red Bull  έχει πλέον κατορθώσει να λάβει μια ισχυρή θέση στην ανταγωνιστική αγορά ποτών στην Ευρώπη και την Αμερική. 



BEHIND THE SCENES:

Η Γαλλία, η Δανία, η Νορβηγία και Ουρουγουάη απαγόρευσαν την πώληση των ποτών λόγω των ανησυχιών για την υγεία πάνω από το υψηλό επίπεδο καφεΐνης και η χρήση της χημικών ταυρίνης.
Η Red Bull μπορεί να ισχυρίζεται ότι “μπορεί να δώσει φτερά”, αλλά η υπερβολική κατανάλωση του, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καρδιακή βλάβη.
  Μια μελέτη από 30 φοιτητές ηλικίας μεταξύ 20 και 24 ετών έδειξε πως η κατανάλωση με μόλις ενός 250ml χωρίς ζάχαρη αυξάνεται η “ακαμψία” του αίματος και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων. Χρησιμοποιώντας ένα τεστ για τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και την κατάσταση των αιμοφόρων αγγείων γύρω από το σώμα,  Αυστραλοί ερευνητές είπαν ότι μετά την κατανάλωση είχαν δεί ένα καρδιαγγειακό προφίλ παρόμοιο με εκείνο κάποιου με καρδιακές παθήσεις. Η Red Bull σήμερα διαψεύδει κατηγορηματικά ότι το ποτό, το οποίο διανέμεται σε 143 χώρες σε όλο τον κόσμο, είναι επικίνδυνο. Σε δήλωσή, ανέφερε ότι το Red Bull είχε αποδειχθεί ασφαλές από «πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες». Μια ερευνητική ομάδα από το Νοσοκομείο Χένρι Φορντ στο Ντιτρόιτ παρουσίασε ένα έγγραφο με το American Heart Association γεγονός που υποδηλώνει ότι τα
energy drinks μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Τα αποτελέσματα από μια μικρή μελέτη, τους ώθησε να προειδοποιήσουν για την κατανάλωση από άτομα με καρδιαγγειακά προβλήματα.
  Ο Scott Willoughby, του Καρδιαγγειακού Κέντρου Ερευνών στο Royal Adelaide Hospital και το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, είπε ότι ανησυχεί για τα αποτελέσματα και πρότεινε τα άτομα που έχουν ήδη συμπτώματα καρδιακής νόσου να απέχουν από την υπερβολική κατανάλωση του Red Bull.


THE MYTH:

Ταυρίνη:
  ΔΕΝ ΕΧΕΙ  ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΟΡΧΕΙΣ ΤΑΥΡΟΥ Η ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟΥ ΘΗΛΑΣΤΙΚΟΥ. Είναι ελεύθερο αμινοξύ που βρίσκεται στον ανθρώπινο οργανισμό (μύες, εγκέφαλο, καρδιά, αίμα) και παράγεται από αυτόν στη χολή. Είναι η ουσία που έχει συζητηθεί πολύ. Mέχρι σήμερα έχουν δημοσιευθεί πάνω από 2.500 έρευνες σχετικά με την ταυρίνη και τις επιδράσεις της στον οργανισμό. Είναι αυτές οι έρευνες που διέλυσαν επιφυλάξεις με αποτέλεσμα να επιτραπεί η κυκλοφορία του πριν από χρόνια στη Γερμανία. Αυτή τη στιγμή αναγνωρίζεται ο σημαντικός ρόλος που παίζει η ταυρίνη στην πέψη του λίπους, στην προστασία του νευρικού συστήματος (αντιμετώπιση στρες κλπ.), στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και στη λειτουργία της όσφρησης. Σχετικές απώλειες ταυρίνης παρουσιάζονται σε καταστάσεις έντονου στρες και σωματικής εξάντλησης. Σε έρευνα που έγινε σε ΑΘΛΗΤΕΣ αντοχής παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της βαθμιαίας αύξησης της έντασης του προγράμματος, σημαντική μείωση στα επίπεδα ταυρίνης. Μια λογική λύση στο πρόβλημα είναι η κατανάλωση συμπληρωμάτων ταυρίνης.


Σίγουρα η υπέρκατανάλωση του Red Bull δεν κάνει καλό στον οργανισμό και ειδικά σε έναν οργανισμό που πάσχει. Καλό το Red Bull, αλλά με μέτρο! DRINK RESPONSIBLY!


THE TRUTH:

  Η αλήθεια είναι ότι μέχρι το 2008 οι πωλήσεις της Red Bull είχαν αυξηθεί κατά 17% έναντι του προηγούμενου έτους σε 3 δισ. Ευρώ και πέρυσι πωλήθηκαν 3.500 εκατομμύρια κουτιά του σε 143 χώρες. Αυτά τα εντυπωσιακά στατιστικά στοιχεία οφείλονται κυρίως στο έξυπνο μάρκετινγκ που έχει αυξήσει το προφίλ της Red Bull, μέσω μη παραδοσιακών τρόπων διαφήμισης. Το προφίλ της μάρκας φαινομενικά αυξάνεται σαν εταιρεία χορηγίας σε πάρα πολλά extreme αθλητικά γεγονότα. Όπως:                  

                              Ράγκμπι
                              Downhill
                              BMX
                              Snowboard
                              Freestyle Soccer
                              Kite Surfing
                              Skate
board
                              
BaseJump
                              Ποδόσφαιρο
                             
FMX
                              Surfing
                              Formula 1
                              Crashed Ice
                              NASCAR
                              Break Dance
                              Cliff Diving
                              Freestyle Ski





Γιάννης Βασσάρας