Αρχείο

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Ρουτίνα ή ταξίδι χωρίς επίστροφή?


Το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα ή αλλιώς και η super league , η κορυφαία Ελληνική κατηγορία  περνάει περίοδο κρίσης. Και σε αυτό δεν οφείλεται η οικονομία της χώρας μας . Ο τρόπος μεταχείρισης των ομάδων , η λανθασμένη Ελληνική νοοτροπία  ,η χρήση αθέμιτων τρόπων επίτευξης κάποιου σκοπού και διάφορα άλλα είναι ο λόγος που το επίπεδο έχει πάρει την κάτω βόλτα. Και σαν να μην έφτανε αυτό έχουμε και από πάνω τα χρέη των ομάδων να μεγαλώνουν και να φτάνουν σε σημείο πτώχευσης . Μετά αρχίζουν να δηλώνουν  πλαστές φορολογικές δηλώσεις  με αποτέλεσμα να μην γίνονται δεκτές , για ευνόητους λόγους.Και φυσικά  εννοείται ότι δεν υπάρχουν φραγμοί σε αυτό το κύκλωμα φτάνοντας στο σημείο να μην ασφαλίζουν καν όλους τους παίκτες και πολλά από τα συμβόλαια να είναι κατώτερα από όσα έχουν συμφωνηθεί για την αποφυγή ακόμα περισσότερων φόρων , χωρίς να είναι σε κάθε περίπτωση φερέγγυα η ομάδα για τις άτυπες υποχρεώσεις της.
Και όταν φτάσει ο κόμπος στο χτένι και οι παρατυπίες δεν μπορούν να παραβλεφθούν έρχονται οι φίλαθλοι σαν ειδήμονες και εκφράζουν με απίστευτη ευαισθησία ότι η ομάδα τους έχει μεγάλη ιστορία και δεν μπορεί να πέσει κατηγορία , το χειρότερο είναι όταν την άποψη αυτή την στηρίζουν οι ίδιοι οι παράγοντες της ομάδας." Καλά κάνουν γιατί αγαπάνε την ομάδα και σέβονται την ''μεγάλη'' ιστορία της" αλλά τα χρέη είναι μεγάλα εξίσου και πρέπει να εξοφληθούν κάποια στιγμή.η
Στο εξωτερικό από την άλλη, ιταλική ομάδα (juventus)  κάτοχος αρκετών πρωταθλημάτων seri A
και champions league υποβιβάστηκε προ διετίας-τριετίας στην δεύτερη κατηγορία της  Ιταλίας γιατί βγήκαν στην επιφάνεια στημένα παιχνίδια στα οποία είχε πάρει μέρος χωρίς δεύτερη σκέψη.
Σκάνδαλο μεν αλλά οι κανόνες στο εξωτερικό ισχύουν για όλους ,και έτσι υπάρχει μία τάξη.
Στην Ελλάδα μας πριν από λίγους μήνες βγήκε στην τηλεόραση σπείρα με στημένα παιχνίδια η οποία προϋπήρχε από παλιά με διαιτητές, ομάδες, και παράγοντες ,το θέμα είναι πως θα γίνει μια υποκειμενική κρίση των πραγμάτων αφού θα την πληρώσουν τη νύφη τα κατώτερα στρώματα ιεραρχίας , και αυτό δεν είναι  καν σίγουρο.Επίσης η ζημιά δεν  μπορεί να επουλωθεί καθώς κανείς δεν αναλαμβανει το χρέος για της πράξεις του.
Από όλα τα παραπάνω και από πολλά περισσότερα βγαίνει το εξής ερώτημα : Μήπως θα έπρεπε να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με το Ελληνικό ποδόσφαιρο και να στραφούν τα μάτια μας κάπου αλλού ή πολυ απλά ο Έλληνας το θέλει το ξύλο του?



Δημητρηs Ασλανιδηs
daslanidis@rouamat.com