Αρχείο

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Κυριακή, γιορτή και... Μπάλα: Μεγάλοι Έλληνες αθλητές!





  Αυτή την εβδομάδα θα ξεκινήσω να γράψω για μερικούς από τους μεγαλύτερους Έλληνες αθλητές όλων των εποχών ξεκινώντας βέβαια από τον τεράστιο Νίκο Γκάλη!!

  Κατά τη γνώμη μου, και κάθε μεγάλου μπασκετοφιλου, ο Νικ ήταν ένας παίκτης ορόσημο στην ιστορία του Ελληνικού αθλητισμού! Έβλεπα λοιπόν προχθές τηλεόραση και κατά τύχη πέτυχα μια εκπομπή στην κρατική τηλεόραση με αφιέρωμα στον Νίκο Γκάλη και πραγματικά όταν τον άκουγα να μιλάει κατάλαβα ότι είναι ένας πολύ παρεξηγημένος άνθρωπος, καθώς κατά γενική ομολογία όλοι οι αντίπαλοι του έλεγαν ότι ήταν κρύος και απόμακρος αλλά η αλήθεια είναι άλλη...

  Ο Γιάννης Ιωαννίδης ήταν ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες προπονητές και στο πέρασμα του στον πάγκο του Άρη και με τον Νίκο Γκάλη στην ομάδα κέρδισαν μαζί 7(!!!) πρωταθλήματα (83' , 85' , 86' , 87' , 88' , 89' , 90' , 91' )  και 5 κύπελλα Ελλάδας (85' , 87' , 88' , 89' , 90' ) δημιουργώντας τότε την μεγάλη ομάδα του αυτοκράτορα Άρη!

  Ο Νικ είχε τότε τεράστια απήχηση σε όλη την Ελλάδα όχι μόνο στους οπαδούς του Άρη αλλά και σε όλους τους μπασκετοφιλους όπως και στους αντίπαλους παίκτες και  προπονητές που τον σέβονταν απεριόριστα! Ο Γιάννης Ιωαννίδης ο οποίος μίλησε για τον Γκάλη είπε ότι ήταν ένας πολύ παρεξηγημένος άνθρωπος καθώς όσοι τον ήξεραν καλά έλεγαν ότι ήταν ανοιχτό βιβλίο και ότι ήταν ένας πολύ καλός και ευγενικός άνθρωπος! Ο ίδιος έχει πει για την τότε λατρεία που του είχε ο κόσμος ότι κάποτε ένας άντρας τον σταμάτησε στον δρόμο και του είπε ότι θα δώσει όλα του τα λεφτά για να πάρει εισιτήρια για τον αγώνα αντί να τα δώσει για να πάρει γάλα για το παιδί του! Φυσικά ο Νικ του έδωσε τότε εισιτήρια για να έρθει στον αγώνα αλλά αυτό δείχνει το πόσο πολύ τον αγαπούσαν και ότι θυσίαζαν ακόμα και τα λίγα λεφτά που διέθεταν για να τον δουν να παίζει!
 
  Θα ήθελα λίγο να μιλήσω για τα στατιστικά του σαν παίκτη, αν και στην αρχή να πω την αλήθεια πίστευα ότι θα ήταν βαρετά να μιλήσω γι αυτά, αλλά βλέποντας τα πραγματικά δεν το πίστευα καθώς ήξερα ότι είχε μεγάλα νούμερα, αλλά ποτέ δεν περίμενα να ήταν τόσο απίστευτα!
Είχε σε 854 επίσημα παιχνίδια 25.995 πόντους με μέσο όρο καριέρας 30.4 πόντους!!!
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά παιχνίδια που έχουν παιχτεί ποτέ ήταν αυτό ανάμεσα σε Ιωνικό Νίκαιας και Αρη το 1981 το οποίο είχε λήξει με σκορ ΝΒΑ 113-114 αλλά το εντυπωσιακό σε αυτό το ματς είναι ότι ο Νίκος Γκάλης τελείωσε τον αγώνα με 63 πόντους!!! Στον ίδιο αγώνα ο μελλοντικός του συμπαίκτης Παναγιώτης Γιαννάκης πέτυχε 73 πόντους!!! Όπως πολύ εύκολα μπορούμε να καταλάβουμε ότι τότε το μπάσκετ ήταν σε ένα άλλο επίπεδο…
  Στην ίδια εκπομπή μίλησε ο ίδιος για τις μάχες του με τον μεγάλο θρύλο του ΝΒΑ  Λάρι Μπέρντ όταν ήταν και οι 2 ακόμα στο κολέγιο!! Όπως δηλώνει στην ίδια εκπομπή ο προπονητής του κολεγίου Σίτον Χολ αν και έχουν περάσει 30 χρόνια από τότε, ακόμα μιλούν για τα καλάθια του Γκάλη στις ομηρικές μάχες του κολεγιακού πρωταθλήματος!
 
  Κλείνοντας θα ήθελα να σας μεταφέρω κάτι τελευταίο που είπε ο μεγάλος Νικ στο τέλος εκείνης της συνέντευξης και ο καθένας μπορεί να βγάλει τα δικά του  συμπεράσματα. Τον είχε ρωτήσει λοιπόν η παρουσιάστρια της εκπομπής:
“Σας έχει τιμήσει η Ελλάδα για την προσφορά σας στο μπάσκετ; ” και εκείνος απάντησε γεμάτος περηφάνια “Εμένα με τίμησε ο λαός και αυτό μου αρκεί!“
Ένας μεγάλος παίκτης που πραγματικά μας τίμησε με την παρουσία του στα ελληνικά γήπεδα...

Καλή εβδομάδα σε όλους!





Γιώργος Παπαρήγας