Αρχείο

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Editorial

   Καιρό τώρα διαβάζω αφιερώματα σε ξένο και ελληνικό τύπο για το πώς η Ελλάδα, το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, καταρρέει και παίρνει μαζί της στον πάτο το ευρώ και όποιον φυσικά δένεται μ’ αυτό. Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα είχε κρίση πολύ πριν μας έρθει αυτή που βιώνουμε την παρούσα στιγμή. Η τεράστια έκταση του δημοσίου τομέα με τους υπέρογκους μισθούς, η συνεχής ατιμωρησία των διεφθαρμένων κάθε λογής και η χρήση της πολιτικής εξουσίας κατά το δοκούν και όχι κατά το αντικειμενικά κοινωνικό καλό ήταν μερικά από τα πράγματα που μας έφτασαν εδώ. Παρ’ όλα αυτά αρχίζω να παρατηρώ να ξεπετάγονται κοπάδια μαύρων προβάτων αφού Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και μερικές ακόμη χώρες της Ευρώπης άρχισαν να μπαίνουν στο μηχανισμό στήριξης (για την ακρίβεια μόνο η Ιρλανδία μπήκε αλλά και για τις άλλες δύο βρίσκεται κοντά, να μην πω που, ο μηχανισμός). Και εκεί που θέλω να καταλήξω είναι μπράβο(!) πραγματικά σε όλους που τόσο καιρό μας κράζουν γιατί μόνο εμείς κάνουμε ότι μας κατέβει!

Απ’ την άλλη έχω μπερδευτεί διότι η μισή Δύση μας αποκαλεί βλάκες γιατί τους χαντακώνουμε και την ίδια στιγμή η άλλη μισή μας λέει βλάκες γιατί θέλουμε να αποπληρώσουμε! Δεν ξέρω τι γίνεται αλλά σε λίγο θα καταλήξουμε διχασμένες προσωπικότητες.

Το χειρότερο απ’ όλα είναι η δουλειά που κάνουν τα golden boys της χώρας (ποιοι άλλοι από τους πολιτικούς μας) θέλοντας να δείξουν ότι πραγματικά προσπαθούν. Ο υπουργός οικονομικών απένειμε βραβεία καινοτόμας επιχειρηματικότητας, την ίδια στιγμή που στις μέρες μας ισχύει επιχειρηματίας = εγκληματίας-φοροφυγάς. Η υπουργός εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης διεξάγει στατιστικές για να καταλήξει στο ότι αυτοί που πλήγονται περισσότερο είναι οι νέοι και οι ηλικιωμένοι, την ίδια στιγμή που θα έπρεπε να ασχολείται με ανάπτυξη και με το γεγονός ότι το μισό εργατικό δυναμικό της χώρας είτε απεργεί είτε δεν εργάζεται. Τελευταίος και καλύτερος ο πρωθυπουργός μας ο οποίος βραβεύτηκε ως ένας από τους 100 στοχαστές από το Foreign Policy, μόνο που εμείς δεν θέλουμε να στοχάζεται ένα καλύτερο μέλλον αλλά να πράττει υπέρ αυτού.

Τα συμπεράσματά μου λοιπόν είναι τα εξής. Ο Έλληνας δεν σταμάτησε να καπνίζει γιατί δεν μπορεί να ησυχάσει με αυτά που συμβαίνουν γύρω του. Δεν σταμάτησε να βγαίνει έξω γιατί του έχουν κόψει το ρεύμα σπίτι. Δεν δουλεύει γιατί δεν υπάρχουν πλέον δουλειές και την περαίωση την κατέθεσε στην προσωπική του τράπεζα γιατί και να τα χε σιγά μην τα έδινε στους Γερμανούς!


Καλή εβδομάδα σε όλους!



Κωνσταντίνος Μουράτης