Αρχείο

Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Κυριακη γιορτη και ... Μπαλα: Intro


Ξεκινώντας από σήμερα θα ήθελα να σας συστηθώ ! Το όνομα μου είναι Γιώργος και από αυτήν την εβδομάδα θα γράφω για την εβδομαδιαία στήλη των πιο δημοφιλών σπορ!!

Χωρίς περαιτέρω λόγια θα μπω λίγο στο κλίμα λέγοντας σας ότι μονό ήρεμο δεν μπορεί να πει κάνεις το φετινό καλοκαίρι και ακόμα ....δεν έσφιξαν οι ζέστες !! Το ποδόσφαιρο έχει επιτέλους την ευκαιρία να “καθαρίσει” και να κοιτάξει μπροστά !! θα το αφήσουν όμως ?? Εδώ και καιρό ακούμε τα αστρονομικά ποσά που λάμβαναν κατά καιρούς παράγοντες, παίκτες ,διαιτητές και είναι πολλά !!!Πιστεύει κανείς ότι μια τόσο κερδοφόρα “επιχείρηση” μπορεί να διαλυθεί τόσο εύκολα ? Το αντίθετο. Θα χρειαστεί πολύς καιρός και αρκετή υπομονή για να ξεδιαλύνει το τοπίο, ένα τοπίο που φαίνεται να είναι γνωστό σε πάρα πολύ κόσμο εδώ και πολύ καιρό αλλά κανείς δεν μιλούσε ... Βγήκαν προπονητές, παράγοντες, παίκτες και είπαν πολλά, αλλά όλα αυτά μετά από τις πρώτες “ανακαλύψεις” .. γιατί δεν βγήκε κανείς πριν? Εν τελεί έπρεπε η τρόικα να μας ξελασπώσει ....Θα αφήσω το θέμα προς το παρόν στην άκρη γιατί όσο πιο πολύς καιρός περνάει τόσο πιο πολλά βγαίνουν στην φόρα, οπότε θα τα βλέπουμε όλα σιγά σιγά να ξεδιπλώνονται μπροστά μας τις επόμενες εβδομάδες ...

Ας περάσουμε λοιπόν να πούμε λίγο για την αγαπημένη εποχή όλων των ποδοσφαιρόφιλων ανεξαρτήτου κατηγορίας χώρας και ... Budget!

 Μεταγραφές !!!!!!!! Εντάξει η αλήθεια είναι ότι με όλα τα σκάνδαλα για στημένα και διαιτητές στην χώρα, μας έχουν πάει λίγο πίσω αλλά υπάρχουν χώρες και ομάδες στην Ευρώπη που αυτό τον καιρό είναι συνέχεια στα “τηλέφωνα” ! Barcelona ,Manchester , Real Madrid , Milan , Inter , Juventus και άλλες πολλές έχουν πέσει με τα μούτρα και προσπαθούν να κάνουν ακριβώς ότι και οι τύποι της wall street … να πουλήσουν ακριβά και να αγοράσουν φθηνά και καλά !! Πολλά ονόματα έχουν ακουστεί τον τελευταίο καιρό με αυτό του Cesc Fabregas να έχει μονοπωλήσει όσο κανένα άλλο μέχρι τώρα καθώς η μεταγραφή-επιστροφή του στην μεγάλη του αγάπη την  Barca έχει γίνει κάτι σαν ... παρωδία !! Όλοι το περίμεναν, όλοι έλεγαν ότι θα γίνει, ακούστηκαν πολλά αλλά εδώ είμαστε 2 μέρες πριν ξεκινήσει προετοιμασία η Arsenal και ακόμα το ...συζητούν !! Μια μικρή λοιπόν γεύση από αυτά που θα επακολουθήσουν τις επόμενες εβδομάδες καθώς το φετινό καλοκαίρι έχει να μας προσφέρει πολλά ακόμα !! καλές βουτιές σε όλους και καλή ξεκούραση




Γιώργος Παπαρήγας
gpaparigas@rouamat.com

Five Plus One Elements: MTB Theory


 Υπάρχουν πολλές ιστορίες και πληροφορίες όσον αφορά την προέλευση του mountain bike, κάποιες απο αυτές αναγνωρίζονται και κάποιες είναι αποτέλεσμα των εταιριών και τον δημοσίων σχέσεων τους.


 
 
Κάποιοι λένε ότι η ορεινή ποδηλασία ξεκίνησε από τους στατιώτες του Baffalo εισήγαγαν στο στρατό ποδήλατα προρμοσμένα ανάλογα με το πόσο τραχύ ήταν το έδαφος για να μεταφέρουν έργαλεία και εξοπλισμό. Ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 1896 σε μια αποστολή 800 μιλίων. Η αποστολή τους απλή – να δοκιμάζουν ποδήλατα για στρατιώτικη χρήση στα ποιό δύσκολα εδάφη. Η μήπως το ξεκίνησαν μέλη του Velo Cross Club Parisien (VCCP) στη Γαλλία ξεκίνησαν όπως υποστηρίζουν κάποιοί. Οι λέσχη αυτή είχε 20 ποδήλατες από το Παρίσι οι οποίοι από το 1951 μέχρι το 1956 ανέπτυξαν ένα άθλημα που μοιάζει πολύ με τη σημερινή ορεινή ποδηλασία.
 
Θα μπορούσε να ήταν επίσης ο John Finley Scott, ο οποίος ήταν ο πρώτος ποδηλάτης βουνού στις ΗΠΑ. Το 1953 κατασκευάστηκε αυτό που ονομάζεται «Bike Woodsie», χρησιμοποιώντας
ένα πλαίσιο από διαμάντι, ελαστικά - μπαλόνια, επίπεδο τιμόνι και τα φρένα cantilever. Ήταν περισσότερα από είκοσι χρόνια μπρόστα από την εποχή του.




Σήμερα, πιστεύουμε ότι η ιστορία της ορεινής ποδηλασίας ξεκινάει από τη Βόρεια Καλιφόρνια. Υπάρχουν πολλές περιοχές που ισχυρίζονται ότι η είναι πρώτη κοινότητα ορεινής ποδηλασίας, αν και η ιστορία έχει γράψει Marin County.

Το άθλημα της ορεινής ποδηλασίας έχει λάβει πολλές στροφές τα τελευταία εκατοντάδες χρόνια. Ακόμα κι αν υπάρχουν πολλοί που λένε διαφορετικά πράγματα για την ιστορία και την αρχή, γνωρίζουμε σίγουρα ένα πράγμα, το ένα έφερε το άλλο και το mountain bike γεννήθηκε.



 Ως άθλημα ή χόμπι, την ορεινή ποδηλασία μπορώ να χωρισώ σε 7 διαφορετικές κατηγορίες. Οι κατηγορίες αυτές είναι:


ΒΜΧ: Bicycle Moto-cross(X) έιναι ποδήλατο με τροχούς 20 ιντών και λόγω των μικρότερων τους τροχών και χαμηλού πλαισίου τα ποδήλατα BMX είναι για άλματα και tricks.

Cross Country: Αυτός ο τύπος περιλαμβάνει ποδηλασία βουνού οδηγώντας το ποδήλατό σε λόφους. Αν και είναι η λιγότερο ακραία μορφή ορεινής ποδηλασίας, οι περισσότεροι αναβάτες cross Country είναι σε πολύ καλή φόρμα.

Cyclo cross: Αυτή είναι μια διασταύρωση μεταξύ δρόμου και ορεινή ποδηλασία. Ο αναβάτης πρέπει να περάσει ​εμπόδια  (ποτάμια, λιβάδια, κτλ)

.Dirt jumping. To Dirt jumping περιλαμβάνει άλματα με το ποδήλατο. Κάνει τη δουλειά του ΒΜΧ μόνο που έχει φαρδύτερο πλαίσιο και μεγαλύτερους τροχούς.

Downhill: Το Downhill λοιπόν είναι ποδήλατο βουνού περιλαμβάνει αγώνες κατάβασης όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Αυτό το είδος xtreme riding είναι πολύ έντονo και ακραίo προσφέροντας στους αναβάτες...εεεεεμ...πιλότους τη δυνατότητα για απόλυτη συγκινήση και ενθουσιασμό.

To Freeride: περιλαμβάνει την εύρεση της τέλειας γραμμής στο βουνό, χρησιμοποιόντας όλα τα εδάφη. Οι αγώνες mtb Freeride είναι πολύ δημοφιλής, καθώς οι αναβάτες μπορούν να εκφραστούν με οποιοδήποτε τρόπο διαλέγοντας ο καθένας διαφορετική διαδρομή.

Trails: Τo Trails bike θεωρείται μια πτυχή της ορεινής ποδηλασίας. Τα ποδήλατα που χρησιμοποιούνται χρησιμοποιούν 20 ή 26 ιντσών τροχούς και μικρά πλαίσια. Οι αναβάτες Trail πηδούν, ανεβένουν, κατεβένουν εμπόδια που απαιτούν ακραία ποσόστα ισορροπίας και συγκέντρωσης. 




 Γιάννης Βασσάρας
gvassaras@rouamat.com