Αρχείο

Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Five Plus One Elements: The Choice!





Μόλις έχετε αποφασίσει ότι θέλετε να ξεκινήσετε μια πολεμική τέχνη και πρέπει να αποφασίσετε ποια είναι η καλύτερη για σας. Πρώτον και κύριον γιατί θέλετε να ξεκινήσετε;... Ναι ναι ξέρω, αυτοάμυνα, ένα το κρατούμενο. Οι άνθρωποι κάνουν πολεμικές τέχνες για διάφορους λόγους. Θέλετε να γνωρίσετε καινούργιους ανθρώπους; Θέλετε να απαλλαγείτε από το άγχος; Θέλετε ένα νέο hobby και πιστεύετε ότι η στολή της προπόνησης είναι cool; Θέλετε να έχετε από κοντά άτομα των πολεμικών τεχνών γιατί φοβάστε να μη σας κάψουν το κατάστημα;  Βάλτε τα αυτά κάτω και διαλέξτε χωρίς φόβο και πάθος για να δείτε ποιος είναι ο κύριος στόχος σας ...είναι σημαντικό! Φυσικά, η επιλογή μπορεί να υπαγορεύεται και από τις γύρω σχολές που είναι διαθέσιμες στην περιοχή σας, αλλά αν είστε τυχεροί θα έχετε την επιλογή, τουλάχιστον σε μερικά διαφορετικά είδη.

  Η βασική διαφορά όλων το πολ.τεχνών είναι το που επικεντρώνονται...και μιλάω σωματικά.  Σε ποιο μέρος του σώματος δηλαδή εστιάζει. Στο Tae Kwon do για παράδειγμα είναι τα πόδια, στο Kick boxing χέρια, πόδια και γόνατα, στο Judo και στο Hapkido εστιάζουν πολύ σε κλειδώματα και λαβές. Βέβαια κάθε ένα από αυτά απαιτεί και ένα συγκεκριμένο σωματότυπο και αυτός με τη σειρά του απαιτεί συγκεκριμένη προπόνηση. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη-στυλ (και ακόμη και παραλλαγές στο βασικό τύπο μιας πολ.τέχνης ) έτσι είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει μια μικρή  έρευνα για τις τεχνικές και τα χαρακτηριστικά των στυλ που σας ενδιαφέρουν έτσι ώστε να βρείτε το καλύτερο-κατάλληλο για τον τρόπο ζωής και τις ανάγκες σας. Πολλές φορές δεν είναι μόνο το τι μου φαίνεται ωραίο αλλά και το τι μου ταιριάζει.
 
  Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι πριν πάρετε την απόφαση θα πρέπει να φροντίσετε να μάθετε το ιστορικό του δασκάλου της σχολής που ίσως σας ενδιαφέρει, δηλαδή από που είναι, τι σπουδές έχει κάνει πάνω στη πολεμική τέχνη, που διδάσκει, ποιος ήταν ο δάσκαλος του και γενικότερα το ιστορικό του! Και κάποια πράγματα που πρέπει να παρατηρήσετε...δείχνουν σεβασμό οι μαθητές στο δάσκαλο; Κάτω από ποιες συνθήκες γίνεται η προπόνηση.  Δεν είναι τυχαίο που πολλές φορές ανοίγουν σχολές από το πουθενά με μόνο σκοπό να τα “αρπάξουν”...ανοίγω εγώ π.χ μια σχολή και λέω ότι είμαι... Saolin και έχω κάνει 20 χρόνια στο Voudan... κάπως έτσι! Ενώ προσπαθείτε όμως να βρείτε την πολεμική τέχνη που είναι κατάλληλη για σας, κάθε σχολή είναι υποχρεωμένη να παρέχει 1-2 δωρεάν μαθήματα που είναι χρήσιμο για να πάρετε μια ιδέα για το στυλ! Θυμηθείτε είναι πολύ σημαντικό να σε εμπνέει ο δάσκαλος και να κάνεις προπόνηση με θετικά και ευχάριστα άτομα.




Γιάννης Βασσάρας