Αρχείο

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Editorial

Περνάει ο καιρός και αναρωτιέμαι κάθε φορά, που ακριβώς αποσκοπούν όλα αυτά που γίνονται από τους πολίτες αυτής της χώρας και μη....

Αρχικά υποπτευόμουν ένα πιο σκοτεινό και υποχθόνιο σχέδιο που ήθελε να φέρει την Ελλάδα στην καταστροφή. Δε σας κρύβω μάλιστα ότι κάπου μέσα μου είχα την εντύπωση ότι μας παρακολουθούν με μεγεθυντικό φακό ή τέλος πάντων με δορυφόρο και περιμένουν να δουν την επόμενη μας κίνηση.
Κάπου βέβαια στην πορεία όλα αυτά χάθηκαν και άρχισα να αναρωτιέμαι... Η Ελλάδα δεν χρεοκοπεί, οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν χάνουν τις δουλειές τους, οι πολιτικοί μας ζουν και βασιλεύουν και πράγματα είναι το ίδιο άσχημα για την χώρα όπως και πριν.

Άρα λοιπόν έχουμε δύο ενδεχόμενα σενάρια. Ένα μας κοροϊδεύουν και ταυτόχρονα ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν από το οποίο δεν μπορούμε να ξεφύγουμε. Δύο ξεπερνάμε το πρόβλημα των ναρκωτικών, επανερχόμαστε στην πραγματικότητα και αδυνατούμε απλά να κατανοήσουμε τα πράγματα ως έχουν. Το γεγονός δηλαδή ότι δεν βγαίνεις από το σπίτι γιατί δεν έχεις δουλειά να πας αλλά και να χεις δεν νοιάζει και πολύ τους εργαζόμενους των Μ.Μ.Μ. δεν αποτελεί απαραίτητα κακό για την ζωή σου. Ίσα ίσα θα πρέπει να το εκλάβεις ως μία γενικότερη ευαισθητοποίηση της πολιτείας προς το άτομο σου και προσπάθεια βελτίωσης του βιοτικού σου επιπέδου. Και εξηγούμαι, εγώ τόσα χρόνια λέω αμάν να μου πέσει το λαχείο ώστε να κάθομαι όλη μέρα. Be careful what you wish for, cause you might get it! Όπως αντιλαμβάνεστεε το σύμπαν έχει αυτιά αλλά με τόσα που έχει ακούσει κουφάθηκε και γι' αυτό συνωμότησε ώστε να μην πέσει το λαχείο σε κανένα αλλά όλοι να καθόμαστε...

Για να γίνω πιο συγκεκριμένος... Φίλοι αναγνώστες συγκεκριμένα από την τιμημένη πρωτεύουσα, για αυτήν αλλά και την ερχόμενη εβδομάδα, μπορείτε να πάρετε κουβέρτα, ταινίες και φίλους που έχουν αμάξια για να μαζευτείτε για το λεγόμενο home entertainment a.k.a homing. Επίσης οι έχοντες εργασία μπορείτε να βάλετε μία φόρμα γυμναστικής και να αρχίσετε να τρέχετε μέχρις ότου φτάσετε στον προορισμός σας. Τέλος μπορείτε να κάνετε οικονομία αυτόν τον καιρό και να μαζέψετε χρήματα είτε για βενζίνη στο αυτοκίνητο (όσοι έχουν φυσικά) είτε να στηρίξετε αυτή την δύσμοιρη κατηγορία ανθρώπων γνωστοί ως οδηγοί ταξί οι οποίοι θα σας παραπονιούνται σε όλη την διάρκεια της διαδρομής για το δώρο Χριστουγέννων που δεν τους επετράπη να επιβάλλουν φέτος. Σε κάθε περίπτωση έχετε στον νου σας ότι σήμερα και αύριο θα έχουμε κινητοποιήσεις καθώς και την επόμενη εβδομάδα, μέχρις ότου να λυθεί το θέμα με την κυβέρνηση.

Μετά από αυτή την εκτενή εισαγωγή στο θέμα των Μ.Μ.Μ. θέλω να επιστήσω την προσοχή σας σε κάποια πιο ας το πούμε διεθνή προβλήματα. Το πρώτο αφορά στο ερώτημα που τέθηκε περί αναδιάρθρωσης του χρέους που δεν ξέρω με ποια λογική μπορεί να πιστέψει κανείς ότι κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό. Προκειμένου να μην παρεξηγηθώ δεν αναφέρομαι στην εφαρμογή του, αλλά στο κατά πόσο θα μας άφηναν να κάνουμε κάτι τέτοιο. Κάποιοι από τους βασικούς εκφραστές της αντίληψης ότι η Ελλάδα είναι δύο βήματα από τον βαρκάρη με τα κέρματα στο χέρι, επανειλημμένα τόνισαν ότι καμία αναδιάρθρωση δεν πρόκειται να επιφέρει βελτίωση. Και για να δείτε ότι έχω δίκιο, κ. Όλι Ρεν δήλωσε ανοικτά ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα, μάλιστα ενδέχεται να είναι καταστροφικό για το ευρώ.

Τελευταίο και καλύτερο είναι το θέμα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Η πρώτη όντας στο χείλος του γκρεμού, περιμένει με αγωνία τα αποτελέσματα των τεστ αύριο και ελπίζει σε ένα θαύμα. Αλλά όπως προείπα το σύμπαν είναι κουφό. Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη της δηλώσεις του νομπελίστα οικονομολόγου Χ. Πισσαρίδη αν η εν λόγω χώρα πέσει καλύτερα να επιστρέψει στο νόμισμα της διότι ούτε η μεγάλη Γερμανία δεν πρόκειται να τη σώσει. Από την άλλη η Πορτογαλία με νύχια και με δόντια προσπαθεί να κρατηθεί έξω από τον μηχανισμό “στήριξης” και να επιπλήξει τους κερδοσκόπους για τα σκοτεινά σχέδια τους να κερδίσουν από την χρεοκοπία της χώρας. Όταν όμως εμείς τα λέγαμε αυτά κάποιοι (ονόματα δεν λέμε οικογένειες δεν θίγουμε) σφυρούσαν κλέφτικα.


Εγώ πάντως αν συνεχίσω να βλέπω να γίνονται τέτοια θα ψηφίσω Γκλέτσο δαγκωτό και θα πάρω τις μπουλντόζες ωσάν δεύτερος δον Κιχώτης και θα ρίξω κάτω κάθε τι γερμανικό, γαλλικό ή ακόμη και ελληνικό (κ.κ. της Βουλής προσέχετε!)...


Καλή εβδομάδα και όπως είπαμε καλή ξεκούραση!



Κωνσταντίνος Μουράτης
kmouratis@rouamat.com