Αρχείο

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Editorial: Η άνοδος του νέο-φασισμού!


 

  Νέο-φασισμός! Έννοια σχετικά σύγχρονη που γεννήθηκε μετά τον ‘Β Παγκόσμιο Πόλεμο και κατά μία έννοια θυμίζει τον παλιό, γνωστό φασισμό σε όλους μας απλά σε μία πιο lite εκδοχή. Παρ’ όλα αυτά η έννοια αυτή δεν θα χρησιμοποιηθεί από μένα και θα προσπαθήσω να της δώσω μία δική μου εκδοχή.

   Με την επικείμενη φορολογία στον ορίζοντα και την πολύ κοντά στις μέρες μας σφαγή από τον ενσωματωμένο στους λογαριασμούς της ΔΕΗ φόρο (διότι περί αυτού πρόκειται, μην ξεγελαστείτε από εξυπνάκηδες) άρχισα να αναρωτιέμαι πως ακριβώς θα έπρεπε να ονομάσουμε το σύστημα μας. Η Σοφία όπως πολύ σωστά παρέθεσε στο προηγούμενο άρθρο της, μέσω του συνταγματολόγου κ. Κασιμάτη, η οικονομική πολιτική που ακολουθείται είναι άκρως αντισυνταγματική, την ίδια στιγμή το σχόλιο που παρέθεσε ο αναγνώστης μας  περί μίας νόμιμης δανειακής σύμβασης επίσης σωστό. Που καταλήγουμε; Ας παραθέσω πρώτα μερικά γεγονότα που δεν προωθήθηκαν όσο έπρεπε ή ακόμη χειρότερα εμποδίστηκε η ενέργεια αυτή.

Η αρχή του τέλους

Κάποιοι το λένε, προπαγάνδα, άλλοι χειραγώγηση στις μέρες μας το λέμε πολιτικό λόγο. Η ιστορία ξεκίνησε με τις πολλές υποσχέσεις της σημερινής κυβέρνησης που με sweet puppy eyes βγήκε και μείωσε την προκάτοχο της και γέμισε τον ελληνικό λαό με διάφορα ψέματα. Από εκεί και πέρα δόθηκε το «πράσινο» φως για πάρει τα ηνία και να ξεκινήσει το σχέδιο.

Ελευθερία του λόγου

Ένα θέμα που δεν απασχόλησε πολύ κόσμο στην Ελλάδα καθώς κατά βάση τα blogs διαχειρίζονται από Μ.Μ.Ε. τα οποία με την σειρά τους κατευθύνονται από βαθύτερα συμφέροντα (δεν κρατάμε κακίες, αλλά η αλήθεια να λέγεται). Ένας Έλληνας blogger θέλοντας να βγάλει τον θυμό του ή ότι άλλο είχε μέσα του, αποφάσισε να εκφράσει ύβρεις, αγανάκτηση αλλά και απειλές κατά του πρωθυπουργού θέλοντας να τα μοιραστεί και να τα διαδώσει στον κόσμο. Για πρώτη φορά στα χρονικά, με συνοπτικές διαδικασίες, αναγνωρίστηκε, εντοπίστηκε προσκομίσθηκε στην δικαιοσύνη και τέλος εκδικάστηκε προκειμένου να ζητήσει συγγνώμη και να γλιτώσει την στενή από το χέρι του πρωθυπουργού.

Ελευθερία της πληροφορίας

 Δεν έχει περάσει ένας μήνας από τότε που η πρώην διοικητικός της ΕΛΣΤΑΤ και νυν καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κατέθεσε στην δημοσιότητα τα στοιχεία περί δημιουργικού μαγειρέματος στα στοιχεία μας προκειμένου να καταστήσουμε την Ελλάδα κατάλληλη για κλίμα χρεοκοπίας και ένταξη στον μηχανισμό στήριξης. Παρ’ όλα αυτά η είδηση έπαιξε για λίγο καιρό και στην συνέχεια χάθηκε.

Κοινωνική αποξένωση-εξαθλίωση

Μα που πηγαίνουν και που αποσκοπούν όλα αυτά τα μέτρα; Μιλάμε για συρρίκνωση δαπανών κι όμως βλέπουμε αυξήσεις και σαλέ να χτίζονται στην Φλώρινα! Τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι το χρέος ανεβαίνει όταν την ίδια στιγμή το βιοτικό επίπεδο φαίνεται να πέφτει κατακόρυφα. Το ρεύμα απειλούν να το κόψουν, τα τηλέφωνα με την βασική εταιρεία κινητής και σταθερής τηλεφωνίας να απειλεί να σου τα κόψει κάθε φορά που αργεί για τρεις μέρες η πληρωμή, η θέρμανση με το πετρέλαιο στα 90-92 λεπτά το λίτρο, άφταστο και η βενζίνη στο άπειρο. Επιπλέον το γεγονός ότι η δουλειά είναι όσο υπαρκτά είναι τα κότσια της κυβέρνησης να λάβει πραγματικές αποφάσεις και αντισταθεί στο τρυφερό και συμπονετικό σχέδιο της Ευρώπης, σου δημιουργεί θέματα πρακτικής διαβίωσης όπως στέγαση και σίτιση. Αν λοιπόν αναγκαστικά κλείνεσαι σπίτι, αναγκαστικά στο πρώτο κόκκαλο δέχεσαι ότι κι αν σου προσφερθεί.

Ελευθερία της ψήφου

Εδώ έρχεται το ζουμί, καθώς λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, φτάνουμε στο σημείο να γίνεται η επιλογή αποφάσεων και η εκλογή προσώπων, ξεκάθαρα καταστρατηγούμενη και άκρως κατευθυνόμενη. «Ψηφίστε με σήμερα, αλλιώς το ίδιο λεπτό θα χρεοκοπήσει η χώρα και θα το κουβαλάτε στις πλάτες σας μία ζωή».

Λίγη ιστορία πριν καταλήξω… Αναφέρω ενδεικτικά ότι όλοι οι μεγάλοι σύγχρονοι δικτάτορες, ακολούθησαν το παραπάνω μοντέλο, σε παραλλαγές του. Δηλαδή, ο βασικός άξονας ήταν να εξαθλιωθεί η χώρα, προκειμένου ο μονόφθαλμος να λάμψει και αναδειχθεί σε έναν αναγκαίο σωτήρα που θα πρέπει να υπακούσουμε ειδάλλως χανόμαστε. Η κάθε φωνή λογικής ή αλήθειας πέρα από την αποδεκτή δεν επιτρέπεται και φιμώνεται.

Σας ακούγονται λίγο υπερβολικά και καταστροφικά αυτά που λέω, το ξέρω, απλά προσπαθώ να δώσω έναν τέτοιο τόνο για να σας επιστήσω την προσοχή παρακάτω.

Η σημερινή Ελλάδα λοιπόν, βιώνει την δική μου εκδοχή νέο-φασισμού. Ποια είναι ακριβώς η δική μου εκδοχή; Σε περιόδους που δημιουργούνται καταστάσεις προκειμένου να αναδειχτούν “αναγκαίοι ηγέτες” με “αναγκαίες λύσεις” και “αναγκαία μέτρα”, που η λογική του αποφασίζω και διατάζω ισχύει απλά λίγο πιο πλειοψηφικά και πίσω από το πέπλο ενός δημοκρατικά εκλεγμένου σώματος εκπροσώπων και οι ελευθερίες των πολιτών καταπατώνται, όχι παράνομα απλά και μόνο “συγκυριακά” θα μιλάμε για νέο-φασισμό. Τίποτα δηλαδή δεν είναι παράνομο, απλά και μόνο αναγκαίο…

Καλή εβδομάδα σε όλους


Κωνσταντίνος Μουράτης