Αρχείο

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Editorial: I now pronounce you... husband and wife!





  Κάποιες φορές σε αυτή τη ζωή πρέπει να αφήνουμε τι λύπες και τις δυσκολίες στην άκρη και να χαιρόμαστε για τους δικούς μας ανθρώπους, ειδικά όταν αυτοί ενώνονται με τα δεσμά του γάμου. Όχι, όχι ο γάμος της κας Μιραράκη έχει ξεπεραστεί πλέον, ας το αφήσουμε στην άκρη! Αναφέρομαι στο «πάντρεμα» όπως το ονόμασαν πολλοί, των δύο μεγάλων ιδιωτικών τραπεζικών ιδρυμάτων, Eurobank και Alphabank. Πολλοί αναρωτιέστε φαντάζομαι, πως έγινε αυτό, γιατί, και το πιο σημαντικό, τι μας νοιάζει…

  Λοιπόν, αυτό έγινε με την βοήθεια προφανώς της θέλησης των τραπεζικών ιδρυμάτων να συγχωνευτούν αλλά πρωτίστως με την ευγενική (χρηματική) συνεισφορά του σεΐχη Χαμάντ Μπιν Καλιφά Αλ Τανί από το Κατάρ, έναν όπως φαντάζεστε ζάπλουτο επιχειρηματία με αρκετό ρευστό για να μας κάνει να χορεύουμε όλοι σαν μικρά χανουμάκια. Ο εν λόγω κύριος λοιπόν υπήρξε ο κουμπάρος που πέρασε τις βέρες, και κατάφερε να αυξήσει την κεφαλαιακή θέση των ιδρυμάτων κατά 3,9δις. Αυτά όμως σε τελική ανάλυση δεν θα έπρεπε να μας απασχολούν διότι ότι έγινε έγινε.  

  Ο λόγος είναι απλός, οι φήμες ήθελαν τις τράπεζες να σκέφτονται το deal από καιρό, καθώς και οι δύο, όπως και τα υπόλοιπα τραπεζικά ιδρύματα της Ελλάδας, βρίσκονται στον λάκκο με τα φίδια. Τι πιο απλό λοιπόν, να συμπληρώσουν η μία την άλλη προκειμένου να ενισχύσουν την θέση τους στην αγορά. Ήδη από την πρώτη κιόλας ημέρα είχαν την μετοχή τους να αυξάνεται κατά 30% (τυχεροί αυτοί που τους έκοψε να αγοράσουν μετοχές χθες και να πουλήσουν το αργότερο σήμερα ή αύριο το πολύ) και να δώσουν μία πνοή εμπιστοσύνης στην αγορά, στους επενδυτές και στον πολιτικό κόσμο φυσικά. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι όλα αυτά έγιναν προκειμένου να τονωθεί η εμπιστοσύνη στις αγορές παρά η πραγματική οικονομία.

   Why should I care? OK κι εσένα ο γάμος τι να σου κάνει μήπως εσύ παντρεύτηκες; Σωστά, αλλά! Πάντα μετά ακολουθεί το γλέντι. Που σημαίνει φαγοπότι και καλοπέραση, συνεπώς με την νέα εισροή κεφαλαίων -και μάλιστα εξωγενώς και όχι όπως με την περίπτωση του ελληνικού δημοσίου- θα έχουμε μία μικρότερου βαθμού μεν εισροή κεφαλαίων στην αγορά. Αν πάρουμε μάλιστα πιο μακροπρόθεσμα το πλάνο, μία τέτοιου είδους επιχειρηματική κίνηση θα προσελκύσει περαιτέρω επενδυτές και καταθέτες που θα μπορέσουν να δημιουργήσουν περισσότερο άνοιγμα στην αγορά. Όσον αφορά τους επιχειρηματίες τώρα, το εν λόγω γεγονός δείχνει να οδηγεί σε μία μικρή αύξηση της δανειοδότησης που συνεπάγεται φυσικά και άνοιγμα θέσεων εργασίας. Τελευταίο και καλύτερο, το γεγονός ότι υπήρξε επένδυση από το εξωτερικό και μάλιστα τέτοιου ύψους, σίγουρα θα στείλει ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στο εξωτερικό κάτι που μπορεί να αποβεί κίνητρο για περαιτέρω επενδύσεις, κάτι το οποίο τόνισε και ο κος Ε. Βενιζέλος από το ΥΠΟΙΚ και για πρώτη φορά μετά από καιρό θα συμφωνήσω μαζί του.

  Τα ψιλά γράμματα τώρα. Η συγχώνευση αυτή δεν συνεπάγεται και την σίγουρη σωτηρία ούτε των ιδρυμάτων αλλά και πολύ παραπάνω της Ελλάδας. Που σημαίνει ότι μην περιμένετε από αύριο να μπείτε σε ένα από τα καταστήματα τους και να ζουν όλοι στον πλανήτη της φράουλας, όπου όποιος κι αν είστε θα σας δανειοδοτήσουν και ότι κι αν ζητήσετε θα σας το δώσουν. Επιπλέον, σε τέτοιες περιπτώσεις ο δανειστής προκειμένου να δείξει καλή εικόνα στους καινούργιους επενδυτές του ενδεχομένως να γίνει πιο αυστηρός στις διεκδικήσεις του.

Καλά στέφανα λοιπόν και καλή εβδομάδα σε όλους!

Υ.Γ. Το ΚΚΕ έκανε δηλώσεις κατά τις συγχώνευσης… Πως καρφώνεται κάθε φορά αυτός που δεν καλέστηκε στον γάμο!
Υ.Γ.1 Τα δύο μεγαλύτερα τραπεζικά ιδρύματα της Γερμανίας που μας έχουν δανειοδοτήσει ετοιμάζονται για συγχώνευση προκειμένου να μας αντέξουν. Αχ να δείτε που τελικά θα σας πάρουμε όλους στον πάτο για παρέα!

Υ.Γ.2. Σας ενημερώνω ξανά ότι αν θέλετε να στείλετε κάτι ή να επικοινωνήσετε μαζί μας χρησιμοποιείτε το rouamat.info@gmail.com διότι το info αλλά και τα υπόλοιπα mail καθώς και το www.rouamat.com δεν θα λειτουργούν για λίγο καιρό.





Κωνσταντίνος Μουράτης