Αρχείο

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

The Naughty list!



Έχουμε και λέμε... Η λίστα με τα άτακτα παιδιά για το 2010 περιλαμβάνει:

1) Δικηγόροι
2) Συμβολαιογράφοι
3) Μηχανικοί
4) Λογιστές
5) Αρχιτέκτονες....
..... Αρτοποιοί
Κτηματομεσίτες
Ιδιοκτήτες ταξί
Ιδιοκτήτες λεωφορείων και λιμουζινών...

Όπως βλέπετε η λίστα είναι αρκετά μεγάλη και θα έπρεπε να σας αφιερώσω πολλές γραμμές προκειμένου να αντιληφθείτε τι θα τραβήξει ο Αη-Βασίλης για να διαβάσει την λίστα με τα άτακτα παιδιά του μνημονίου που θα "τιμωρηθούν" με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων από το 2011.

Η αλήθεια είναι πως η περίπτωση της Ελλάδας δεν σταματάει ποτέ να χάνει το ενδιαφέρον της μπροστά στα μάτια κάποιου που ασχολείται με την οικονομία. Άκουγα στα κεντρικά δελτία ειδήσεων κάθε μέρα από την αρχή της εβδομάδας τρελές δηλώσεις από προέδρους σωματείων οι οποίοι υπερασπίζονταν το δικαίωμα της κλειστής πόρτας σε όποιον ενδιαφέρεται να ενταχθεί στον χώρο τους. Το ακόμη χειρότερο είναι ότι πολλές φορές το πιο δυνατό επιχείρημα τους ήταν το γεγονός ότι το επάγγελμα τους αποτελεί ένα από τα πιο ανοικτά στον κόσμο, όπως αυτό των φαρμακοποιών σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, πρόεδρο φαρμακοιποιών Αττικής!  Αυτό βέβαια συνεπάγεται δύο πράγματα. Είτε θεωρούμαστε από τους κυρίους εκπροσώπους άνθρωποι με υπερβολικά χαμηλό δείκτη νοημοσύνης, είτε είμαστε στην πραγματικότητα. Δυστυχώς βέβαια, δεδομένων των συνθηκών, μου είναι κάπως δύσκολο να ξεχωρίσω την σωστή απάντηση, καθώς μόνο κάποιος διανοητικά περιορισμένων δυνατοτήτων άνθρωπος που διοικεί (ονόματα δεν λέμε, οικογένειες δεν θίγουμε) θα άφηνε επί δεκαετίες να λειτουργεί μία εταιρεία όπως ο ΟΑΣΑ με εργατικό κόστος να ανέρχεται στο 70% (ΟυΑου!!!) του τζίρου της.

Απ' όποια μεριά λοιπόν κι αν το κοιτάξει κάποιος επενδυτικά το ζήτημα, η επένδυση καθίσταται ασύμφορη. Πως να το κάνουμε?

Και για μιλήσω ποιο σοβαρά ας κοιτάξουμε τα στοιχεία που μας παραθέτει ο ΙΟΒΕ. Αν λοιπόν ανοίξουνε τα επαγγέλματα αυτά μέσα στην επόμενη τετραετία θα έχουμε ενίσχυση του ΑΕΠ γύρω στα 30 δις (ή 13,5 ποσοστιαίες μονάδες), αύξηση ιδιωτικών επενδύσεων κατά 12,4%, αύξηση της κατανάλωσης κατά 15,5% και τέλος ως συνέπεια των παραπάνω την μείωση των τιμών και κατ' επέκταση την μείωση του πληθωρισμού.

Αυτά όμως αποτελούν στοιχεία που ενδεχομένως λίγο πολύ πήρε το αυτί μας. Εγώ θα αναφέρω ενδεικτικά μία πολύ βασική κοινωνική προέκταση που έχει το θέμα που κανένας στα ΜΜΕ αλλά και γενικότερα δεν αναφέρει, ενδεχομένως επειδή δεν τον αγγίζει. Βλέπετε αυτό που στερούν κατά βάση τα κλειστά επαγγέλματα είναι το ξεκίνημα νέων στον χώρο. Για παράδειγμα ποιος ο λόγος να προτιμήσει κάποιος εμένα τον καινούργιο μηχανικό, δικηγόρο, λογιστή κλπ από κάποιον που βρίσκεται στον χώρο χρόνια αν δεν μπορώ να ρίξω την τιμή μου λόγω έλλειψης εμπειρίας; Οδηγούμαστε στο λογικό συμπέρασμα λοιπόν ότι οι "νεοσύλλεκτοι" θα πρέπει θέλοντας και μη να περιμένουν δουλεύοντας σε ένα γραφείο έμπειρου προτού ανοίξουν ένα δικό τους.

Συνοψίζοντας θα αναφέρω τα εξής. Η εν λόγω μεταρρύθμιση δεν είναι παράγωγο βλακείας αυτών που μας διοικούν ούτε και πρόκειται περί επιφοίτησης του πρωθυπουργού μας (ανάθεμα κι αν έκανε ποτέ κάτι σωστό για αυτή την χώρα εσκεμμένα). Παρ' όλα αυτά είναι ο πρώτος που το έκανε και έπρεπε να το κάνει. Δεν γίνεται να μιλάμε στον 21ο αιώνα για ελεύθερη αγορά και ανταγωνισμό όταν ακόμα υπάρχουν χαράτσια σε υπηρεσίες και κλάδοι που ορίζουν τις θέσεις τοποθέτησης καταστημάτων και περιθωρίων κέρδους. Καλά θα κάνουμε λοιπόν, φέτος μαζί με τα μελομακάρονα να χωνέψουμε και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων!

Μέχρι βέβαια να γίνουν αυτά πολλά έπονται κι εγώ λαχταρώ μεγάαααλους μισθούς. Γι' αυτό σκίζω τα πτυχία μου και πάω να βγάλω δίπλωμα για λεωφορείο. Άκουσα κάτι για παχυλούς μισθούς!

Καλές γιορτές!





Κωνσταντίνος Μουράτης
kmouratis@rouamat.com