Αρχείο

Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Editorial: Αναδιάρθρωση τώρα (?)



Θυμάμαι εκείνες τις καλές εποχές που κοιτούσα το ημερολόγιο και σκεφτόμουν τις διακοπές του Πάσχα και το πως και πόσο ωραία θα περάσω. Πολύ παραπάνω δε το αρνάκι και τα κοψίδια, τις λαμπάδες, τα γλέντια και γενικότερα την καλοπέραση και την χαλάρωση. Για να είμαι ειλικρινής και τώρα ακόμα αυτά σκέφτομαι, αλλά με μόνη διαφορά ότι δεν μπορώ να χαλαρώσω τελείως, αφού ακόμη και εν μέσω αυτής της εποχής μιλάμε για αναδιάρθρωση. Αυτό που με εκπλήσσει είναι η επιμονή μερικών ατόμων (κρυφά συμφέροντα much?) στην λογική της αναδιάρθρωσης του χρέους και στην συνεχή ανικανότητα (τυχαίο?) της κυβέρνησης να αποτρέψει τέτοιου είδους φήμες και τις συνέπειες τους.

Την Κυριακή 17 Απριλίου ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης, δήλωσε στην εφημερίδα “Το Βήμα της Κυριακής”, ότι η αναδιάρθρωση τους χρέους είναι πλέον μονόδρομος καθώς αν δεν επιτευχθεί αυτό, θα συνεχίσουμε να έχουμε υποχρέωση, απλά προς τους διεθνείς οργανισμούς που μας “στήριξαν” έναντι των ομολογιούχων τραπεζών του εξωτερικού. Αμέσως επόμενο ήταν λοιπόν τα πολιτικά παρασκήνια να πάρουν φωτιά και τα spreads να τιναχθούν στα ύψη. Συγκεκριμένα μέλη της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ έσπευσαν να κατηγορήσουν τον πρώην Πρωθυπουργό, λέγοντας πως έξω από τον χορό είναι πολύ εύκολο να κάνουμε κρίσεις και οφείλω να συμφωνήσω μαζί τους. Ειδικά ο συγκεκριμένος πολιτικός, ο οποίος μας εξευρωπάϊσε εν μέρει και την ίδια στιγμή μας υπερχρέωσε με Ολυμπιακούς αγώνες και υιοθέτησε μία πολιτική, που αποτελεί μέχρι και σήμερα case study δημιουργικής λογιστικής, θα έλεγα ότι το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να μιλάει εκεί που πρέπει και όσο πρέπει αντιλαμβανόμενος και τις πολιτικές συνέπειες του λόγου του. Στα spreads τώρα, είχαμε 10ετούς ομολόγου να κινείται στις 1080 μονάδες βάσεις, του 5ετούς στις 1582 μονάδες βάσης και τους 2ετους στις 1724 μονάδες βάσης. Αλλά έτσι είμαστε στην Ελλάδα "Sky is our Limit!".

Αυτό που με ανησυχεί ιδιαίτερα βέβαια, είναι το γεγονός ότι όταν τα υπόλοιπα γουρούνια(λογοπαίγνιο ε?) κινούνται στις 650 μονάδες βάσης το πολύ, εμείς το πάμε για ρεκόρ γκίνες! Αυτό λοιπόν που προσπαθώ να καταλάβω είναι γιατί τέτοιο κόλλημα με την χώρα μας;

Σαν να μην μας έφταναν όλα αυτά βέβαια έρχεται η έκθεση της ΤτΕ με νούμερα τα οποία δυσκολεύομαι να πιστέψω για να είμαι ειλικρινής, αφού το 3% ύφεση και κάτι τις παραπάνω από 15% ανεργία όχι μόνο δεν μου φαίνονται αληθινά, αλλά δεδομένης της εικόνας έξω μου μοιάζουν καλά! Σε κάθε περίπτωση ακόμη και ο ίδιος ο κ. Προβόπουλος σημείωσε ότι η αναδιάρθρωση θα απέβαινε επιζήμια για την οικονομία μας εν γένει.

Επειδή όπως ξέρετε δεν μπορώ να αντισταθώ και να μην μιλήσω θέλω να θέσω τα εξής ερωτήματα. Πρώτον, η Ν.Δ., το ΣΥΡΙΖΑ και το ΛΑΟΣ που είναι, πήραν ρεπό για τις διακοπές; Και δεύτερον, μόνο το ΚΚΕ δίνει το παρόν, αλλά ακόμη ένα συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος τι μπορεί να επιτύχει πέρα από κυκλοφοριακή συμφόρηση;

Το χειρότερο βέβαια απ' όλα όσα διάβασα αυτές τις μέρες ήταν οι δηλώσεις του κ. Ρόμπερτ Ζέλικ πρόεδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας που δήλωσε ότι να μην εκπλαγούμε αν πυροδοτηθεί νέα παγκόσμια κρίση λόγω ραγδαίας αύξησης τιμών στα τρόφιμα! Εγώ θεωρώ ότι δεν θα έπρεπε σαν Έλληνες να ανησυχούμε αφού ούτε και με τις υπάρχουσες τιμές μπορούμε να τα αγοράσουμε!

Πάσχα έρχεται και ακούω για βροχές και καταιγίδες παντού! Ακόμη και ο καιρός τα έχει μαζί μας μου φαίνεται. Πάντως μην πτοείστε, και στον φούρνο μια χαρά γεύση θα 'χει!

Καλή εβδομάδα και Καλό Πάσχα σε όλους!

Υ.Γ. Εγώ λέω φέτος λέω να συνδυάσουμε θρησκευτικά έθιμα και πολιτικό ακτιβισμό μαζί! Τα αβγά δεν θα είναι κόκκινα αλλά βαμμένα σαν ελληνικές σημαίες! Για την ανάσταση μας βέβαια δεν ξέρω γιατί εγώ αυτή την στιγμή νιώθω πως κλίνουμε περισσότερο σε σουβλισμένο αρνάκι παρά σε μεσσία που θα φέρει την αλλαγή!



Κωνσταντίνος Μουράτης
kmouratis@rouamat.com