Αρχείο

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Editorial: ΕΔΩ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟ ΚΤΗΜΑ!!!



Πάνε μέρες τώρα που σκέφτομαι τα προβλήματα του τόπου μας και με πιάνει μια απελπισία, αναρωτώμενος πως θα τα ξεπεράσουμε. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι και λίγα αυτά που συνέβησαν και που φυσικά θα συμβούν μέσα σε αυτή την εβδομάδα και περιμένω σε αναμμένα κάρβουνα τις εξελίξεις. Για να μην μακρηγορώ, έχουμε και λέμε...

Ξεκινώντας από τα καλά, η μη πληρωμή εισιτηρίου από επιβάτες Μ.Μ.Μ. θα θεωρείται πταίσμα και όχι πλημμέλημα, όπως σχεδίαζε να εφαρμόσει ο Υπουργός Μεταφορών κ. Ρέππας. Συνεπώς αποδίδω το βραβείο Μοναδιαίας Αύξησης IQ στο υπουργείο Μεταφορών καθώς η ποινή φυλάκισης σε περίπτωση μη πληρωμής ήταν κάπως ακραία. Επιπρόσθετα θα ήταν και κάπως αντιφατική, έως προσβλητική προς τους επιβάτες, μία τέτοια απόφαση, καθώς επανειλημμένα η απεργία των εργαζομένων Μ.Μ.Μ θεωρήθηκε παράνομη, και ουδείς τιμωρήθηκε. Συγκεκριμένα το κακό που προκλήθηκε, αλλά και συνεχίζει να προκαλείται, οδήγησε σε φήμες για ίδρυση νέας αλυσίδας καφέ με ποικιλία ονομάτων όπως “Όδός Πατησίων”, “Όδός Κατεχάκη” κλπ, οι οποίες αναμένεται να κάνουν θραύση δεδομένου του κόσμου που προσελκύουν κάθε μέρα οι εν λόγω οδοί.

Το δεύτερο καλό είναι ότι η δημοσιοποίηση φορολογικών στοιχείων φοροφυγάδων, με σκοπό την δημόσια διαπόμπευση τους, χαρακτηρίστηκε ως αντισυνταγματική από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Πιο συγκεκριμένα ανακοινώθηκε ότι η δημοσιοποίηση φορολογικών στοιχείων νομικών προσώπων μπορεί να γίνεται ελεύθερα, αλλά όχι και φυσικών. Βέβαια αυτό κρύβει και μια παγίδα, οφείλω να πω, αφού σε περίπτωση που πρόκειται για εταιρεία με επωνυμία αυτή του ιδιοκτήτη και γενικότερα σε εταιρεία με μικρό αριθμό ιδιοκτητών, το αν και το φυσικό πρόσωπο είναι φοροφυγάς θα είναι εμφανές. Σε κάθε περίπτωση το οποιοδήποτε επιχείρημα του υπουργείου οικονομικών περί αποτελεσματικότητας του μέτρου, βρήκε τοίχο στην θέση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, που πιστεύει το αντίθετο. Επιπλέον πρέπει να πω ότι ουδέποτε άκουσα για δημοσιοποίηση στοιχείων γνωστών κροίσων με τέσσερα γράμματα (Άκης). Συνεπώς ποινή αφαίρεσης Μονάδας IQ από το υπουργείο οικονομικών.

Στα κακά τώρα, καταχωρούνται δύο γεγονότα που έχουν να κάνουν με το εξωτερικό. Το πρώτο είναι ότι ένας από τους συμβούλους της καγκελαρίου κας Μέρκελ, ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να βγει από την κρίση και θα καταρρεύσει. Περίεργο το ότι ανακοινώνεται κάτι τέτοιο από αυτό το πρόσωπο, αφού καταστρώθηκε από του Γερμανούς (ουπς!) το σχέδιο εξόδου της χώρας απ' την κρίση. Πολύ παραπάνω δεδομένου ότι τα περισσότερα ασφάλιστρα κινδύνου και τοκοχρεολύσια μας, είναι γερμανικών συμφερόντων κάνει την όλη κατάσταση λίγο ύποπτη. Το δεύτερο είναι η δημοσίευση άρθρου από την WSJ που αναφέρει ότι ο πιο σκληρά εργαζόμενος της Ευρώπης είναι ο Έλληνας, με Μ.Ο. 42 ώρες την εβδομάδα, έναντι των 31 ωρών των Ολλανδών που θεωρούνται και οι πιο αποδοτικοί. Άρα λοιπόν τίθεται θέμα παραγωγικότητας και όχι τεμπελιάς. Αυτό που θα πρέπει να εισαχθεί στο μοντέλο μας είναι και η ευρύτερη κοινωνική κατάσταση. Με καμία προσδοκία πλέον για καλύτερο μέλλον και γενικότερη έλλειψη κοινωνικής και οικονομικής ανέλιξης, είναι μάλλον προφανείς οι λόγοι της μειωμένης παραγωγικότητας.

Τέλος, τοπ σε αυτή την εβδομάδα ανακηρύσσεται η έντονη και συνεχής πίεση του εξωτερικού, για εκποίηση της δημόσιας περιουσίας προκειμένου να βρεθούν τα 50 δις μέσα στο 2011. Και εδώ πρέπει να τονίσω ότι η ανησυχία μου έγκειται στο κατά πόσο θα υψώσουν ανάστημα οι πολιτικοί μας και θα αρνηθούν κατηγορηματικά. Δηλαδή, οι κερδοσκόποι κάνουν την δουλεία τους, όσο βρόμικη κι αν θεωρείται αυτή, αλλά το θέμα είναι κατά πόσο θα κάνουν και οι διοικούντες μας την δική τους. Για όσους έχουν ξεχάσει τον σκοπό για τον οποίο ψηφίσαμε, πρόκειται για την διαφύλαξη του δημόσιου συμφέροντος και του κοινού και κοινωνικά καλού. Δεδομένων των πράξεων τους μέχρι στιγμής, με την κατακρεούργηση της χώρας σε συνεχή βάση, όλα οδηγούν σε ένα λογικό και σίγουρα όχι ελπιδοφόρο συμπέρασμα... Η Ελλάδα σε λίγο καιρό θα είναι κάπως έτσι




Απολαύστε την λοιπόν όσο είναι ακόμα ελληνική!


Καλή εβδομάδα σε όλους!



Κωνσταντίνος Μουράτης
kmouratis@rouamat.com