Το καλοκαίρι επίσημα τελειώνει σε δύο εβδομάδες και ήρθε ο καιρός για δουλειά και να σταματήσουμε τις διακοπές! …Συγγνώμη, πνίγηκα απλά στην διάρκεια που το έγραφα αυτό. Έτσι λοιπόν θα λέγαμε σε άλλες εποχές, αλλά δυστυχώς στις μέρες αυτό είναι ανέφικτο για δύο πολύ βασικούς λόγους. Πρώτον δεν υπάρχουν πλέον δουλειές για να επιστρέψουμε, 16,3% η ανεργία με 40% στους νέους και όλα αυτά με τον δείκτη της μίας ώρας την εβδομάδα. Δεύτερον δεν υπάρχουν λεφτά για διακοπές που σημαίνει ότι αρκούμαστε σε διασκέδαση τύπου homing.
Περίεργο βέβαια, αποτελεί το γεγονός ότι οι κ.κ. της Βουλής είναι αυτοί που είτε έλεγαν πιο παλιά την παραπάνω φράση, είτε τώρα επισημαίνουν πως τα κεφάλια κάτω και προχωράμε, πολύ παραπάνω δε που επισημαίνουν το πόσο πολύ κουράζονται αυτό το καλοκαίρι που η βουλή δεν έκλεισε για τρεις μήνες λες και είναι σχολείο, είναι η μοναδικοί που έκαναν τις άνετες διακοπές. Επιπρόσθετα δεν μπορώ να καταλάβω πως γίνεται να δουλεύει όλη μέρα ο πρωθυπουργός μας και παρ’ όλα αυτά να καταφέρνει να διατηρείται σαν τον Σταλόνε. Για να μην όμως αναλωνόμαστε σε μικρότητες θα περάσω σε πιο σημαντικά πράγματα.
Η πολιτική σκηνή έχει αρχίσει να με ανησυχεί δεδομένου ότι παρατηρώ μία πλήρη απουσία ενός συγκεκριμένου προσώπου. Ναι, του πρωθυπουργού εννοώ, αφού για όσους δεν το κατάλαβαν, από την στιγμή που διορίστηκε καινούργιος στρατηγός, η χώρα φαίνεται να διοικείται από αλλού. Χωρίς να υπονοώ ότι είναι κακό το ότι κυβερνά ανεπίσημα ο κ. Βενιζέλος, απλά θα προτιμούσα να είναι ξεκάθαρο, όχι μόνο προς την χώρα αλλά και προς τον κόσμο έξω, ποιος κρατάει τα ινία. Στο δια ταύτα, στις 22 Αυγούστου περιμένουμε την αγαπημένη μας τριάδα για να μας επανεξετάσει και αναμενόμενο είναι το ΥΠΟΙΚ να έχει πάρει φωτιά. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει για ακόμα μία φορά να καπελώσει την πλήρη απραγία, η ελληνική αντιπολίτευση να συμμεριστεί αυτή την νοοτροπία και όλοι μαζί να κάνουμε την τρόικα να πιστέψει πως πάμε καλά. Σύμφωνα με δηλώσεις από ΔΝΤ και ΕΕ δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στην διεκπεραίωση του σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας, αν φυσικά ακολουθηθούν όλα σωστά. Για το συγκεκριμένο θέμα είμαι λίγο επιφυλακτικός ως προς το τι ακριβώς θα γίνει εξ ου και ότι αποφεύγω για την ώρα να μιλήσω και να αναλύσω, μέχρις ότου γίνει ο «έλεγχος».
Ένα πολύ σημαντικό θέμα το οποίο είδα να προσπεράστηκε πολύ επιπόλαια αποτελεί η αύξηση του ΦΠΑ σε 23% σε αναψυκτικά κλπ. Σημαντικό θα μου πείτε γιατί; Επειδή ακριβώς αποτελούν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και πάνω σε αυτά στηρίζονται τα περισσότερα μαγαζιά διασκέδασης. Το σχέδιο αποσκοπεί στην συσσώρευση εσόδων ύψους 300 για το 2011 και 400 για το 2012 εκατομμυρίων ευρώ. Για όσους θεωρούν ότι το ποσό είναι φαινομενικά μεγάλο του διαψεύδω καθώς αποτελούν μία σταλιά. Από την άλλη θεωρείται ότι οι επιπτώσεις του μέτρου αυτού θα είναι αρκετά επίπονες. Αφού, αν το υπερβάλλον κόστος οι μαγαζάτορες το μετακυλήσουν στους καταναλωτές τότε ενδεχομένως να έχουν πτώση τζίρου (από την μειωμένη κατανάλωση) που πολύ πιθανό να οδηγήσει σε περικοπές σε προσωπικό σε προμήθειες σε νοίκια κλπ, ή στην περίπτωση που αποφασίσουν να το απορροφήσουν θα έχουν μειωμένα κέρδη κάτι που ενδεχομένως πάλι να οδηγήσει σε περικοπές προσωπικού κλπ. Γιατί τονίζω τόσο τις περικοπές προσωπικού; Παρ’ ότι το κόκκινο είναι ένα από τα χρώματα που αγαπώ, δεν έχει να κάνει με τις πολιτικές μου πεποιθήσεις… Είναι πάρα πολύ απλό, λιγότερο προσωπικό και λιγότερα κέρδη για τους μαγαζάτορες, θα επιφέρει μείωση στην κατανάλωση από την μεριά και των δύο που ενδεχομένως (λόγω της οικονομικής αλυσίδας) να δημιουργήσει μία μικρή τρύπα κάπου αλλού. Επιπλέον, δεδομένου ότι κατά βάση το προσωπικό σε αυτές τις επιχειρήσεις αποτελείται από φοιτητές και νεαρά άτομα θα έχει μία σοβαρή επίπτωση στο οικογενειακό εισόδημα.
Δεύτερο θέμα που με χαροποίησε αυτή την φορά, αποτελεί η ανεπίσημη (ευελπιστώ πως σύντομα θα γίνει και η επίσημη) ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ ότι το ΦΠΑ για τα ακίνητα θα επιστρέψει στο 10% από 23% που είχε πάει, με σκοπό να δοθεί μία πνοή ανάπτυξης στην αγορά των ακινήτων μιας και πίσω από τον συγκεκριμένο χώρο στηρίζονται πάνω από χίλια επαγγέλματα. Θεωρητικά πάντα, αν αυτή η αλλαγή γίνει πριν να είναι πολύ αργά θα μπούμε και πάλι σε κάποιους υποτυπώδεις ρυθμούς ανάπτυξης. Εγώ πρέπει βέβαια να επιστήσω την προσοχή σας στο γεγονός ότι όλα αυτά έχουν βάση αν οι τράπεζες μπούνε στο παιχνίδι και επανεκκινήσουν το σύστημα δανειοδότησης σε επιχειρήσεις, καθώς όσο και να επαναλαμβάνει την φράση του πρωθυπουργού ο κ. Βενιζέλος (αναφερόμενος στους πλούσιους πλοιοκτήτες και τους ανθρώπους του απόδημου ελληνισμού) λεφτά δεν υπάρχουν!
Τελευταίο και καλύτερο αποτελεί η κατάσταση, στην οποία έχει βρεθεί η Ευρώπη εν γένει. Τι εννοώ… Επί σειρά δύο ετών η Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως σάπια οικονομία (σωστά κατ’ εμέ) και υπαίτια για όλα τα κακά της Ευρώπης (εδώ διαφωνούμε). Μπαίνοντας πλέον στο προσκήνιο οι μεγάλες οικονομίες που πραγματικά απειλούν την υπόσταση του Ευρώ, ο κόσμος επιτέλους αντιλήφθηκε τι πραγματικά συμβαίνει. Πολύ παραπάνω με την μαμά Αμερική να προσπαθεί να ισορροπήσει και μέχρι πριν από δύο βδομάδες να σκέφτεται στάση πληρωμών, ομολογώ να πω πως νιώθω μία βαθιά ηθική ικανοποίηση. Αλλά φυσικά και η Γερμανία δεν μένει εκτός. Σήμερα διάβασα μία δήλωση του νομπελίστα οικονομολόγου, ότι η Γερμανία καλύτερα να βγει εκτός Ευρώ παρά κάποια από τις προβληματικές, καθώς η διάσωση της Ελλάδας αλλά και των υπόλοιπων «γουρουνιών» μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή της Γερμανικής οικονομίας. Τα συμπεράσματα δικά σας…
Καλή εβδομάδα σε όλους!
Υ.Γ. Οι εφοριακοί θα κάνουν απεργία λόγω μείωσης μισθών. Οπότε ησυχάστε, δεν θα χρειαστεί να λαδώσετε και να σας εκβιάσουν για δύο 24ωρα.
Κωνσταντίνος Μουράτης
kmouratis@rouamat.com