Αρχείο

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

14o Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ.

"Και στη συνέχεια έφτιαξε τον άνθρωπο!" Ο Θεός, η Μητέρα Φύση και δύο μαζί συνεργατικά, ουδείς γνωρίζει. Αυτό που ξέρουμε όμως είναι ότι όλοι φτιαχτήκαμε από κάποιον κοινό παράγοντα. Η διαφορετικότητα υπάρχει στην φύση κι όμως από αρχαιοτάτων χρόνων, φαίνεται να την αγνοούμε σε σημείο απαξίωσης. Δύσκολα δεχόμαστε τον ξένο και δύσκολα μας δέχεται κι αυτός, όμως σε κάποια φάση θα πρέπει να μάθουμε να συνυπάρχουμε. Μία μεγάλη προσπάθεια, λοιπόν, μέσα από ένα μεγάλο βήμα είναι το 14ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ. Καθότι δεν είμαι φαν του κόψε-ράψε σας παραθέτω το link ως έχει για να ενημερωθείτε περί τίνος πρόκειται. Θα πάτε, θα μιλήσετε, θα τραγουδήσετε, χορέψετε και πολλά άλλα, αλλά πάνω απ' όλα θα μάθετε...


Επειδή στις μέρες μας χωρίς βίντεο δεν γίνεται ορίστε

The game is afoot:Dreamhack:Επίλογος



Μία λέξη μπορεί να περιγράψει το Dreamhack 2011. Epic. Απλά. Το μόνο πράγμα που δεν μου άρεσε ήταν ότι δεν ήμουν εκεί. Τα streams,τα shoutcast,σχεδόν όλα λειτούργησαν άψογα. Υπήρχαν μόνο μερικές τεχνικές δυσκολίες με τα PC,πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί οπουδήποτε. Παίκτες έβγαλαν το καλύτερο τους εαυτό προσφέροντας θέαμα απείρου κάλλους σε gamers ανά τον κόσμο. Σε γενικές γραμμές οι Ευρωπαίοι επικράτησαν σε CS,Heroes of Newerth και League of Legends.

Οι SK κατέκτησαν το 3ο τους Dreamhack στο CounterStrike νικώντας τους περσινούς νικητές mTw με 2-0.Απέσπασαν 9600$ και hardware ενώ οι mTw μοιράστηκαν 4800$.Τρίτοι ήρθαν οι Natus Vincsere κερδίζοντας 1600$.

Τις επιτυχίες για την Ευρώπη συνέχισαν οι Fnatic στο Heroes of Newerth υπερασπίστηκαν τον τίτλο τους με τον Tal 'Fly' Aizik να επιβεβαιώνεται ως ο βασιλιάς του Drafting. Για αυτή τους την προσπάθεια οι Fnatic ανταμείφθηκαν με 8800$ και πρόκριση στο Dreamhack Winter 2011 ενώ οι δεύτεροι Reason Gaming και οι τρίτοι TS Gaming απέσπασαν 4800$ και 2400$ αντίστοιχα.

Αλλά οι Fnatic δεν σταμάτησαν στο HoN. Κατέκτησαν το Season 1 Championship του League of Legends όπου ο Shushei θεωρήθηκε από πολλούς ο καλύτερος παίκτης του Dreamhack για το LoL. Το ενδιαφέρον ήταν έντονο ιδιαίτερα σε games μεταξύ ευρωπαϊκών και αμερικάνικων ομάδων με τους Γάλλους against all authority (aAa) να παίρνουν την δεύτερη θέση και του; Αμερικάνους TeamSoloMid να έρχονται τρίτοι. Το LoL είχε το μεγαλύτερο Prize pool με τους Fnatic να κερδίζουν 50.000$ και τους aAa και TSM να ακολουθούν με 25.000$ και 10.000$ αντίστοιχα.

Στο Starcraft o τίτλος κρίθηκε ανάμεσα σε Δύση και Κορέα με τον Καναδό  Liquid.HυΚ να κερδίζει τον Κορεάτη Moon μετά από 5 games με 3-2. Όμως οι Ασιάτες κατάφεραν να κατακτήσουν τις 3 από τις 4 πρώτες θέσεις γεγονός που δείχνει τη βαθιά επιρροή που έχει το Starcraft στην Ασία.

Μεγαλύτερος νικητής του Dreamhack; Η Riot που με την επιθετική της διαφήμιση κατάφερε να φέρει 200.000 και πάνω κόσμο στο stream της σε δεδομένη στιγμή ενώ ο συνολικός αριθμός των unique viewers έφτασε τους 900.000.Φαίνεται το μοντέλο της Riot έφερε νέο κόσμο στα e-sports και ακούγεται πως η Valve θα ακολουθήσει το ίδιο μοντέλο για το DotA 2.



Χαρίλαος Χυτάς
cchitas@rouamat.com

PEEPING TOM: Greeklish, το μεγαλύτερο κακό μετά την κρίση;



Έτσι φαίνεται τελευταία. Όπως διαπίστωσαν και οι ειδικοί άλλωστε ράδιο αρβύλα, τα greeklish αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για την ελληνική γλώσσα και από τότε παντού σχεδόν «γίνεται προσπάθεια να γράφουμε στα ελληνικά» ή ακόμη πιο απλά «τα σχόλια σε greeklish θα αφαιρούνται». Αποδεικνύεται απλά ότι… μασάμε σε οποιοδήποτε καθεστώς τρομοκρατίας!

Ας συστηθούμε. Με λένε Σοφία Πυργιώτη και σπουδάζω γλωσσολογία. Μου αρέσει να δραστηριοποιούμαι και να εκφράζω την απλή μου άποψη για ζητήματα που με ενδιαφέρουν. Εδώ όμως δε διαπραγματεύεται ένα απλό ζήτημα που χρίζει απόψεων αλλά μια επιστημονική εξέλιξη που η υποκειμενική άποψη έχει μόνο εγκυκλοπαιδικό λόγω ύπαρξης. Σήμερα λοιπόν δε θα εκφράσω καμία προσωπική άποψη αλλά την οπτική της επιστήμης όπως έχει ήδη συζητηθεί στα αμφιθέατρά μας.

Γενική γλωσσολογία Ι: Το πλέον όψιμο χαρακτηριστικό της γλώσσας είναι η αλλαγή. Καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν είναι ούτε κακό ούτε καλό. Είναι κάτι που απλά… συμβαίνει και δε θα σταματήσει να συμβαίνει όσο μια γλώσσα μιλιέται. Σαν τη βροχή ένα πράγμα.  Ένας λόγος που η γλώσσα αλλάζει είναι η αρχή της ήσσονος προσπάθειας. Αυτό σημαίνει ότι οι ομιλητές  (και οι ομιλήτριες όπως μας δίδαξαν τα αμφιθέατρα!) προσπαθούν να κάνουν όσο το δυνατόν λιγότερη προσπάθεια όταν μιλούν, κάτι σαν… οικονομία! Εν ολίγοις, η γλώσσα προσαρμόζεται ώστε να γίνει όσο πιο λειτουργική γίνεται. Δύο τα κρατούμενα. Τρίτον, από επιστημονικής απόψεως , ο προφορικός λόγος (και αυτό περιλαμβάνει και τις ποικιλίες του ύφους του) προηγείται του γραπτού και αυτό επηρεάζει και τη γλωσσική αλλαγή η οποία πρώτα εισέρχεται στον προφορικό λόγο. ΣΥΝΕΠΩΣ, η γλώσσα δεν κινδυνεύει ποτέ από την αλλαγή, γενικότερα δεν υπάρχει κίνδυνος όσον αφορά τη γλώσσα όπως δεν υπάρχει κίνδυνος όσον αφορά τα μαθηματικά. Υπάρχουν απλά καινούργιες πρακτικές.
           
Προσωπικά αγαπημένο ρητό είναι η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια και, όπως φαίνεται τα τελευταία χρόνια, εμείς οι έλληνες μάλλον τα ξέρουμε όλα (η μητέρα μου πχ εκτός από το σταθερό της επάγγελμα είναι και γιατρός και ψυχολόγος!!). Να θυμίσω την περίπτωση της Τουρκίας; Η Τουρκία άλλαξε επί Κεμάλ το αλφάβητό της από αραβικό σε λατινικό, αυτό που θα λέγαμε turkglish! …Και επέζησε και αύξησε ραγδαίως τον αριθμό των εγγράμματων τουρκόφωνων. H ελληνική ιστορική ορθογραφία εξυπηρετεί όπως λέει και το όνομά της, ιστορικούς και κατά συνέπεια πολιτικούς σκοπούς. Φωνολογικά, απλά δυσκολεύει την «αποκωδικοποίηση» και μια ορθογραφία –αν όχι ένα ολόκληρο αλφάβητο- που αντικατοπτρίζει τους φθόγγους με ένα φώνημα και όχι με περισσότερα είναι σίγουρα πιο λειτουργικό για τους ομιλητές.

Οι λόγοι που δε θέλουμε να αλλάξουμε τη γλώσσα δεν είναι επιστημονικοί και είναι απλά φαύλο να τους ντύνουμε με το όνομα της επιστήμης για συμφέροντα.  Ας μη γυρίσουμε πίσω στην εποχή όπου η καθαρεύουσα πάλευε με τη δημοτική για αυτή την… τιμημένη αίσθηση ανωτερότητας. Με τη γλώσσα δεν μπορούμε να είμαστε ρυθμιστικοί, μπορούμε απλά να την περιγράψουμε και οποιαδήποτε προσπάθεια για το αντίθετο θα είναι ακόμη ένα φράγμα που με κόπο θα χρειαστεί να σπάσει. Και σίγουρα, για τέτοια ζητήματα είναι άδικο να χειραγωγούν τη κοινή γνώμη οποιοιδήποτε για κάποιο λόγο φαίνονται «εγκεφαλικά ανώτεροι».  Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του και αφήστε τις έρευνες και τα αποτελέσματα στους επιστήμονες.

                                                                                                              
  Σοφία Πυργιώτη
spyrgioti@rouamat.com