Αρχείο

Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Five Plus One Elements: Hamam στο ποδήλατο



Ο καθαρισμός του ποδηλάτου είναι ότι καλύτερο μπορείτε να κάνετε για το ποδήλατο σας και είναι ένα δεύτερο βήμα για μια καλή συντήρηση! ¨Έχοντας το καθαρό θα μοιάζει με καινούριο, αλλά και με αυτό τον τρόπο εντοπίζεται καλύτερα μια βλάβη, ειδικά για πιο xtreme-hard riders. Το τακτικό πλύσιμο αφορά κυρίως στα mountain bike και downhill γιατί  προφανώς αναπτύσσεται πάνω τους πιο πολύ και πιο γρήγορα βρωμιά! Παρόλα αυτά για οποιοδήποτε τύπο ποδηλάτου, το  “μια στο τόσο” πλύσιμο είναι καλύτερο από το καθόλου-”δε βαριέσαι ” πλύσιμο! Ο καθαρισμός κατά την άποψη μου δε διαρκεί περισσότερο από 15 λεπτά, για να κάνεις μια αξιοπρεπή πλύση! Εξαρτάται από τη βρωμιά (λάσπη, χώμα και πολλές φορές ακόμα και ...πως να το πω...”κακά”, από σκυλιά, πρόβατα,  κτλ, θα με νιώσουν όσοι πάνε συχνά στο βουνό ) !


  Με ένα σωστό set από βουρτσάκια θα μπορείτε να καθαρίσετε το ποδήλατο σας σωστά. Με ένα ότι να ναι set από ότι βρείτε μπροστά σας μπορείτε επίσης να κάνετε καλή δουλεία. Θέλω να πω ότι μπορείτε να δώσετε λεφτά για εργαλεία, όμως μπορείτε και να μη δώσετε τίποτα ψάχνοντας λίγο προσεκτικά στο σπίτι ή στο γκαράζ (για τα αμερικανάκια) !


Να τι βρήκα :

έναν απλό κουβά
ένα σφουγγαράκι
ένα πετσί για τα αμάξια
ένα πανάκι  για γενικό πέρασμα
μια παλιά οδοντόβουρτσα για τα δύσκολα σημεία και
ένα βουρτσάκι για την λάσπη που έχει γίνει πέτρα πάνω στο ποδήλατο!

Και έχετε το τέλειο ότι να ναι set καθαρισμού σας  :) ! Αν δε το θέλετε κοτλέ, δε συνιστώ συρματόβουρτσες!




Υγρά καθαριστικά :

προσκυνάμε... ΑΖΑΧ (respect)!!
σαπούνι για τα πιάτα
λιπαντικό αλυσίδας ποδηλάτου
και καθαριστικό για τα δισκόφρενα ( σε V-brake δε το χρειαζόμαστε )

Τα δύο τελευταία, καλό είναι να τα αγοράσετε από ένα μαγαζί με ποδήλατα γιατί αφορούν σημαντικά εξαρτήματα. Σύνολο δεν ξεπερνούν τα 10 ευρώ.




  Μετά από hard ride καλό θα είναι ο καθαρισμός  να γίνει σε εξωτερικό χώρο η σε χώρο που δε πειράζει να λερώσετε ( μπαλκόνι, πιλοτή και για τα αμερικανάκια? Γκαράζ και κήπος ). Γυρίζετε το ποδήλατο ανάποδα και περνάτε όλα τα σημεία του ποδηλάτου με το  σφουγγαράκι αφού το έχετε βουτήξει στο κουβά με το νερό και τη σαπουνάδα! Αυτό γίνεται όσες φορές χρειάζεται μέχρι να φύγουν τα πολλά! Στη συνέχεια με τη βούρτσα τρίβετε ότι έμεινε πχ. στην περιοχή του σκελετού κάτω από τα πεντάλ, οπού εκεί μαζεύεται η περισσότερη βρωμιά. Μετά με το πανάκι σκουπίζετε όλο το ποδήλατο συμπεριλαμβανομένου τις αναρτήσεις (μπρος και πίσω). Η αλυσίδα και οι κασέτες είναι super sos στο καθαρισμό. Εδώ “κολλάει” η οδοντόβουρτσα! Με τρίψιμο  ανάμεσα στις κασέτες, την αλυσίδα και τα ροδάκια του σασμάν βγαίνει η σκόνη και το χώμα που έχει κολλήσει πάνω στο λιπαντικό. Αφού τελειώσετε με αυτό, λιπάνετε την αλυσίδα και τις κασέτες. Τέλος ψεκάζετε με AZAX, σκουπίζετε, τελειώσατε !!!


Γιάννης Βασσάρας

Champions League Qfinal.



Ένας αγώνας champions league μπορεί να αποτελείται από τις πρωταθλήτριες ομάδες των ευρωπαϊκών χωρών , εξ ού και ο τίτλος, όπως επίσης και η διαιτησία από τη μεριά της εχεί κάνει μία επιλογή ατόμων ικανά και εφοδιασμένα με τις απαραίτητες γνώσεις και εμπειρίες για να βοηθήσουν τον θεσμό αυτό. Όσο  περνάς τις φάσεις του champions league τόσο πιο εξειδικευμένος είναι ο διαιτητής έτσι ώστε να ανταπεξέλθει στις προσδοκίες του αγώνα. Όταν μιλάμε για έναν αγώνα στην ημιτελική φάση της διοργάνωσης και ειδικότερα ένα ντέρμπι ανάμεσα σε δύο αιώνιους αντιπάλους όπως είναι η Ρεάλ Μαδρίτης  και η Μπαρτσελόνα , η νίκη θα κριθεί στις λεπτομέρειες.
  Ο πρώτος αγώνας έγινε στην έδρα της Ρεάλ στην Μαδρίτη και έφερε νικήτρια την Μπαρτσελόνα με 0-2 και αυτό κυρίως γιατί το υπέρμετρο πάθος των μαδριλένων για την νίκη έδωσε το αριθμητικό πλεονέκτημα στους Βάσκους,  όταν αποβλήθηκε ο Πέπε με δεύτερη κίτρινη κάρτα στο 60.
Στο δεύτερο ματς λοιπόν στην Βαρκελόνη η Ρεάλ ήταν αυτη που έπρεπε να ρισκάρει τα πάντα και ουσιαστικά αυτό έκανε  κατεβάζοντας μια πιο επιθετική εντεκάδα, βάζοντας ακόμα και παίκτες που ήταν εκτός φόρμας όπως ο Κακά και ο Ιγκουαήν που είχαν  παλαιότερα σοβαρούς τραυματισμούς. Η Μπαρτσελόνα παρατάχθηκε με το συνηθισμένο σύστημα χωρίς να έχει αλλάξει τίποτα. Ο αγώνας ξεκίνησε και τα πρώτα δείγματά του δεν είχαν καμία διαφορά από τα προηγούμενα ματς του πρωταθλήματος και του champions league, δηλαδή πολύ ένταση με δυνατές μονομαχίες και όχι τόσο θέαμα. Η μόνη διαφορά ήταν ότι η Ρεάλ είχε καταφέρει να γίνει πιο απειλητική. Περίπου στο 30 ο διαιτητής τιμωρεί με φάουλ τον Di Maria πάνω στον Puyol όταν ο πρώτος έκλεψε καθαρά την μπάλα από τον δεύτερο και  θα μπορούσε  να δημιουργήσει προϋποθέσεις αντεπίθεσης που δύσκολα άφηναν τέτοιοι παίκτες ανεκμετάλλευτες. Στο δεύτερο ημίχρονο ακυρώνει γκολ του Ιγκουαήν ισχυριζόμενος ότι ο παίκτης(C.Ronaldo) που έδωσε την μπάλα στον Ικγουαήν έκανε φάουλ στον τελευταίο αμυντικό της Μπαρτσελόνα και δεν πρόλαβε να κόψει τον επιθετικό της Ρεάλ, όμως το replay έδειξε ότι o C.Ronaldo έπεσε πάνω στον αμυντικό με την πλάτη και αυτό έγινε  μετά από φάουλ που προηγήθηκε από τον άλλο κεντρικό αμυντικό στον C.Ronaldo.
Η συνέχεια δεν έφερε καμία ουσιαστική αλλαγή στην οποία σημειώθηκαν δύο τέρματα ένα από κάθε πλευρά, ο Marcelo από την μεριά της Ρεάλ και ο Pedro από της Μπαρτσελόνα. Ο αγώνας έληξε ισόπαλος και πέρασε στην επόμενη φάση η Μπαρτσελόνα όμως κάθε φορά που η Ρεάλ πήγαινε να δημιουργήσει κάτι, ακόμα και όταν έβαλε γκόλ, ο διαιτητής ήταν αυτός που την σταμάτησε, και γενικότερα παρατήρησα μία εύνοια απέναντι στην Μπαρτσελόνα. 
Δεν μου αρέσει να ασχολούμαι με τον διαιτητή αλλά η δουλειά του είναι να παρατηρεί και να επεμβαίνει όπου αυτό είναι απαραίτητο και όχι να γίνεται πρωταγωνιστής του ματς. Η Μπαρτσελόνα μπορεί να είναι η καλύτερη ομάδα στον κόσμο την δεδομένη στιγμή, αλλά το ποδόσφαιρο είναι ένα από τα μοναδικά αθλήματα  που ο τελευταίος μπορεί να νικήσει τον πρώτο γιατί πολύ απλά παίζεται με τα πόδια . Όμως δεν νικάει πάντα ο καλύτερος αλλά αυτός που έχει την τύχη με το μέρος του…



Δημήτρης Ασλανίδης