Ο καθαρισμός του ποδηλάτου είναι ότι καλύτερο μπορείτε να κάνετε για το ποδήλατο σας και είναι ένα δεύτερο βήμα για μια καλή συντήρηση! ¨Έχοντας το καθαρό θα μοιάζει με καινούριο, αλλά και με αυτό τον τρόπο εντοπίζεται καλύτερα μια βλάβη, ειδικά για πιο xtreme-hard riders. Το τακτικό πλύσιμο αφορά κυρίως στα mountain bike και downhill γιατί προφανώς αναπτύσσεται πάνω τους πιο πολύ και πιο γρήγορα βρωμιά! Παρόλα αυτά για οποιοδήποτε τύπο ποδηλάτου, το “μια στο τόσο” πλύσιμο είναι καλύτερο από το καθόλου-”δε βαριέσαι ” πλύσιμο! Ο καθαρισμός κατά την άποψη μου δε διαρκεί περισσότερο από 15 λεπτά, για να κάνεις μια αξιοπρεπή πλύση! Εξαρτάται από τη βρωμιά (λάσπη, χώμα και πολλές φορές ακόμα και ...πως να το πω...”κακά”, από σκυλιά, πρόβατα, κτλ, θα με νιώσουν όσοι πάνε συχνά στο βουνό ) !
Με ένα σωστό set από βουρτσάκια θα μπορείτε να καθαρίσετε το ποδήλατο σας σωστά. Με ένα ότι να ναι set από ότι βρείτε μπροστά σας μπορείτε επίσης να κάνετε καλή δουλεία. Θέλω να πω ότι μπορείτε να δώσετε λεφτά για εργαλεία, όμως μπορείτε και να μη δώσετε τίποτα ψάχνοντας λίγο προσεκτικά στο σπίτι ή στο γκαράζ (για τα αμερικανάκια) !
Να τι βρήκα :
έναν απλό κουβά
ένα σφουγγαράκι
ένα πετσί για τα αμάξια
ένα πανάκι για γενικό πέρασμα
μια παλιά οδοντόβουρτσα για τα δύσκολα σημεία και
ένα βουρτσάκι για την λάσπη που έχει γίνει πέτρα πάνω στο ποδήλατο!
Και έχετε το τέλειο ότι να ναι set καθαρισμού σας :) ! Αν δε το θέλετε κοτλέ, δε συνιστώ συρματόβουρτσες!
Υγρά καθαριστικά :
προσκυνάμε... ΑΖΑΧ (respect)!!
σαπούνι για τα πιάτα
λιπαντικό αλυσίδας ποδηλάτου
και καθαριστικό για τα δισκόφρενα ( σε V-brake δε το χρειαζόμαστε )
Τα δύο τελευταία, καλό είναι να τα αγοράσετε από ένα μαγαζί με ποδήλατα γιατί αφορούν σημαντικά εξαρτήματα. Σύνολο δεν ξεπερνούν τα 10 ευρώ.
Μετά από hard ride καλό θα είναι ο καθαρισμός να γίνει σε εξωτερικό χώρο η σε χώρο που δε πειράζει να λερώσετε ( μπαλκόνι, πιλοτή και για τα αμερικανάκια? Γκαράζ και κήπος ). Γυρίζετε το ποδήλατο ανάποδα και περνάτε όλα τα σημεία του ποδηλάτου με το σφουγγαράκι αφού το έχετε βουτήξει στο κουβά με το νερό και τη σαπουνάδα! Αυτό γίνεται όσες φορές χρειάζεται μέχρι να φύγουν τα πολλά! Στη συνέχεια με τη βούρτσα τρίβετε ότι έμεινε πχ. στην περιοχή του σκελετού κάτω από τα πεντάλ, οπού εκεί μαζεύεται η περισσότερη βρωμιά. Μετά με το πανάκι σκουπίζετε όλο το ποδήλατο συμπεριλαμβανομένου τις αναρτήσεις (μπρος και πίσω). Η αλυσίδα και οι κασέτες είναι super sos στο καθαρισμό. Εδώ “κολλάει” η οδοντόβουρτσα! Με τρίψιμο ανάμεσα στις κασέτες, την αλυσίδα και τα ροδάκια του σασμάν βγαίνει η σκόνη και το χώμα που έχει κολλήσει πάνω στο λιπαντικό. Αφού τελειώσετε με αυτό, λιπάνετε την αλυσίδα και τις κασέτες. Τέλος ψεκάζετε με AZAX, σκουπίζετε, τελειώσατε !!!
Γιάννης Βασσάρας