Αρχείο

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Εθνική Ελλάδος Μπασκετ!



Μετά από μια σύντομη διακοπή στα άρθρα μας επανερχόμαστε δυναμικά -αν και ακόμα δεν τελείωσε ο Αύγουστος- με Μπάσκετ καθώς φτάνει επιτέλους το πολυσυζητημένο ευρομπασκετ της Λιθουανίας !! Αλλά πριν πάμε στην επικαιρότητα θα ήθελα να γράψω λίγο για το παρελθόν αυτής της ομάδας γιατί ξέρω ότι πολύς κόσμος άρχισε να παρακολουθεί μπάσκετ μετά το 2005 και το χρυσό στο Βελιγράδι .... αλλά ας πάμε λίγο πιο πίσω και συγκεκριμένα στο 1979 !!
Το 1979 λοιπόν η εθνική Ελλάδος καταφέρνει μετά από 30 χρόνια χωρίς μετάλλιο να πάρει το χρυσό στους μεσογειακούς αγώνες αήττητη με ... αμερικανό προπονητή !!!! Αλλά ουσιαστικά το πρώτο της μεγάλο τουρνουά όπου έδειξε τα … δόντια της αν και με μια άπειρη σχετικά ομάδα ήταν το 1986 όπου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κατέκτησε την 10η θέση με τους Παναγιώτη Γιαννάκη και Νικό Γκάλη να είναι οι πρωταγωνιστές!!
  Το 1987 το ευρομπασκετ ήρθε εδώ στην Ελλάδα και κανείς δεν περίμενε αυτό που θα ακολουθούσε!! Το ευρωμπάσκετ αυτό πάντως ήταν ένα από τα πιο δύσκολα όλων των εποχών, με την ύπαρξη ομάδων όπως η Σοβιετική Ένωση των Βάλτερς, Βολκόφ, Μαρτσουλιόνις, Τσατσένκο, της Γιουγκοσλαβίας των Ντράζεν Πέτροβιτς, Ντίβατς, Ράτζα, της Ισπανίας των Έπι, Σιμπίλιο, Χιμένεθ, και της Ιταλίας των Ρίβα, Μπρουναμόντι, Μανίφικο! Στους ομίλους η Ελλάδα πέρασε ως τέταρτη σε έναν όμιλο που ήταν γεμάτο μεγαθήρια (Σοβιετική Ένωση , Γιουγκοσλαβία , Ισπανία , Γαλλία ) και αντιμετώπισε την Ιταλία στους προημιτελικούς όπου και κέρδισε 90-78 σε ένα δύσκολο αγώνα αλλά τα καλύτερα έρχονταν για μια πραγματικά ασταμάτητη ομάδα !!! στους ημιτελικούς έπεσε με την Γιουγκοσλαβία μια ομάδα γεμάτη παικταράδες αλλά και εκεί η παρέα των Γκάλη , Γιαννάκη , Καμπούρη και Φασούλα έκανε την δουλειά της νικώντας 81-77 σε ένα ακόμα δύσκολο αγώνα !!
  Στης 14ης Ιουνίου του 1987 στο Στάδιο ειρήνης και φιλίας (Σ.Ε.Φ.) διοργανώνετε ο μεγάλος τελικός ανάμεσα στην τότε παντοδύναμη Σοβιετική ένωση και στην οικοδέσποινα Ελλαδα!!Μετα από ένα συγκλονιστικό 40λεπτο ο αγώνας πήγε στην παράταση (89-89) όπου με 2 βολές του Καμπούρη  κυριολεκτικά στην εκπνοή της παράτασης (4 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη) η Εθνική Ελλάδος στέφετε για πρώτη φορά πρωταθλήτρια Ευρώπης έχοντας για πρώτο σκόρερ , όχι μόνο της ομάδας αλλά και της διοργάνωσης , τον Νίκο Γκάλη με 33 (!!!!!!) πόντους μέσο όρο έχοντας 2ο στην διοργάνωση τον τεράστιο Ντραζεν Πέτροβιτς με 22,7 !!
  Όπως ήταν φυσικό ο Γκάλης ήταν MVP και μέλος της καλύτερης πεντάδας μαζί με τους Φασούλα, Μαρτσουλιονης , Βολκωφ (σοβιετική ένωση) και Χιμένεθ (Ισπανία) !


Το 1988 δεν κατάφερε να προκριθεί στους ολυμπιακούς αγώνες αλλά στο ευρομπασκετ του 1989 κατάφερε να πάρει το ασημένιο μετάλλιο καθώς στον τελικό δεν κατάφερε να κερδίσει μια από τις πληρέστερες ομάδες όλων των εποχών την Γιουγκοσλαβία.
Από εκεί και πέρα ακολουθεί μια 8ετια (1990-1998) όπου η Εθνική είχε επιτυχίες η οποίες όμως δεν συνδυάστηκαν με μετάλλια !!


   Το 1990 στο παγκόσμιο της Αργεντινής η εθνική πήγε χωρίς τον τραυματία και φυσικό της ηγέτη Νίκο Γκάλη για πρώτη φορά τα τελευταία 10 χρόνια αλλά ακόμα και έτσι η ομάδα έκανε ένα πολύ καλό τουρνουά κατακτώντας τελικά την 6η θέση ενώ την επόμενη στο ευρωπαϊκό της Ιταλίας έφτασε ως και την 5η θέση !



To be continued...



Γιώργος Παπαρήγας

Η ντεμέκ μουσική γωνιά: Red Hot Chili Peppers!




  Στις 15 Ιουλίου κυκλοφόρησε στα ραδιόφωνα, τρεις μέρες νωρίτερα από την ημερομηνία που έπρεπε, λόγο leak, το πρώτο τραγούδι από τον νέο δίσκο των Red Hot Chili Peppers, εν ονόματι “The Adventures of Rain Dance Maggie”.  Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο άλμπουμ, με τον τίτλο “Im With You” είναι το πρώτο άλμπουμ της μπάντας μετά το εκπληκτικό Stadium Arcadium του 2006 και το single είναι η πρώτη κυκλοφορία μετά το Hump de Bump που κυκλοφόρησε το 2007. 
Είναι επίσης, ο πρώτος δίσκος με τον Josh Klinghoffer στην θέση του κιθαρίστα, μετά την αποχώρηση του John Frusciante το 2009. Οπότε, όπως και να χει, ξεκινάμε την ακρόαση με διάφορες επιφυλάξεις αλλά και περιέργεια.  Από την αρχή φαίνεται ότι υπάρχει κάτι διαφορετικό. Το groove του Flea είναι εκεί. Η φωνή του Kiedis, (ο οποίος ΔΕΝ έχει ελληνικές ρίζες, έχω βαρεθεί να το ακούω), είναι εκεί. Τα κρουστά (γιατί το τραγούδι δεν έχει μονό τύμπανα) είναι υπέροχα. Ακόμα και ο Klinghoffer αποδίδει πέρα από τις προσδοκίες μου. After all, δεν είναι νέος στην μπάντα αφού ήταν ο touring guitarist της μπάντας στην περιοδεία για το Stadium Arcadium το 2007. Είναι όμως διαφορετικό. Με έβαλε σε μια ροη σκέψεων. Αυτές οι σκέψεις με ταξίδεψαν σε όλη τη διάρκεια του τραγουδιού και κατέληξα, κάπου στις τελευταίες νότες του τραγουδιού, να το λατρεύω. Μπορεί να το άκουσα και 10 συνεχόμενες φόρες. 
  Χθες, ανακάλυψα ότι εδώ και μερικές μέρες, συγκεκριμένα από τις 17 Αύγουστου, κυκλοφορεί το νέο music video για το The Adventures of Rain Dance Maggie. Μια λέξη ταιριάζει. ΕΙΚΟΝΙΚΟ. Απλά και ωραία, η μπάντα μαζεύεται στις 30 Ιουλίου σε μια ταράτσα στο Venice Beach, California, και παρουσιάζει το νέο της τραγούδι μπροστά σε εκατοντάδες περαστικούς. Τα πλανά είναι σκέτη ιδιοφυία. Το στήσιμο της μπάντας απίστευτο. Σε γενικές γραμμές, είναι ένα βίντεο που δείχνει πόσο αγαπημένοι είναι οι Red Hot Chili Peppers από το κοινό τους, και πόσο και οι ίδιοι διασκεδάζουν από τέτοιου είδους εμφανίσεις.
Λεπτομέρειες για το cd θα έχετε στο επόμενο άρθρο καθώς το cd κυκλοφορεί σε λίγες μέρες.





Άρης Μανωλίδης