Αρχείο

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Κυριακή, γιορτή και... Μπάλα: Εθνική Ελλάδος γεια σου!






 Μέσα στην εβδομάδα που μας πέρασε η εθνική κατάφερε με την νίκη της στην τελευταία αγωνιστική των προκριματικών να προκριθεί στην τελική φάση του Euro 2012 στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας του χρόνου το καλοκαίρι!!  Είναι λοιπόν η τρίτη συνεχόμενη φορά που προκρίνεται η εθνική μας στα τελικά ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και αυτό πιστεύω ότι την καθιερώνει ως μια από της σταθερές “μεγάλες” ομάδες της Ευρώπης αλλά και του κόσμου καθώς, ποιος θα το πίστευε, η εθνική μας ομάδα είναι νούμερο 8 στην παγκόσμια κατάταξη ξεπερνώντας την μεγάλη Αργεντινή του Messi!!! Αλλά πως τα κατάφερε αυτή η ομάδα να μπει στην ελίτ των μεγάλων ομάδων; Ας τα πάρουμε από την αρχή λοιπόν…

  Το 1980 λοιπόν η εθνική Ελλάδος είχε την πρώτη σημαντική επιτυχία της η οποία ήταν η πρόκριση και συμμετοχή στα τελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στην Ιταλία! Η ομάδα του 1980 ήταν μια ίσως από τις πιο ταλαντούχες και χαρισματικές που έχει παρουσιάσει η Εθνική Ελλάδος, με ποδοσφαιριστές ηγέτες στις ομάδες τους που άφησαν εποχή στο ελληνικό ποδόσφαιρο όπως οι Γιώργος Κούδας, Θωμάς Μαύρος, Νίκος Αναστόπουλος και πολλούς άλλους, όμως η απειρία και το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο των αντιπάλων την εποχή εκείνη εμπόδισαν την ομάδα αυτή να κάνει την υπέρβαση που παρ΄όλα αυτά ήταν μέσα στις δυνατότητές της. Με δυο ήττες από την Ολλανδία με 0-1 και την Τσεχοσλοβακία 1-3 και μια ισοπαλία από την μετέπειτα πρωταθλήτρια δυτική Γερμανία με 0-0!

   Το 1994 η Εθνική Ελλάδος συμμετείχε στο Παγκόσμιο Κύπελλο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Το αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά και προκάλεσαν άσχημα σχόλια για την τότε ομάδα. Δεν πρέπει όμως να παραβλέψει κανείς ότι οι αντίπαλοι ήταν ορισμένες από τις πιο ισχυρές και φορμαρισμένες ομάδες της διοργάνωσης. Η Αργεντινή είχε στη σύνθεσή της το μεγάλο Ντιέγκο Μαραντόνα πριν τιμωρηθεί και ήταν ασταμάτητη έως τότε, η Βουλγαρία κατέκτησε την 4η θέση του τουρνουά και η Νιγηρία ήταν η μεγάλη έκπληξη. Απολογισμός; Τρεις ήττες!

Αργεντινή – Ελλάδα 4-0
Βουλγαρία – Ελλάδα 4-0
Νιγηρία – Ελλάδα 2-0

Η κορυφαία στιγμή στην ιστορία της Εθνικής Ελλάδος ήρθε το 2004 όταν κατέκτησε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην Πορτογαλία .



Η ελληνική ομάδα έκανε εκπληκτικές εμφανίσεις και παίζοντας άριστη άμυνα, αγωνίστηκε απέναντι στα μεγάλα φαβορί της διοργάνωσης και κατέκτησε το τρόπαιο αφήνοντας άφωνους όλους τους ποδοσφαιρόφιλους.
Στον πρώτο αγώνα με την Πορτογαλία, η Ελλάδα αιφνιδίασε τους πάντες σκοράροντας με γκολ του Γιώργου Καραγκούνη μόλις στο 6ο λεπτό. Ο Άγγελος Μπασινάς με πέναλτι διπλασίασε τα γκολ, αφήνοντας την Πορτογαλία μόνο να μειώσει σε 2-1 λίγο πριν τη λήξη με τον Ρονάλντο !
Στο δεύτερο αγώνα οι Ισπανοί πίστεψαν ότι το γκολ του Φερνάντο Μοριέντες ήταν αρκετό για τη νίκη, η σέντρα ακριβείας όμως του Βασίλη Τσιάρτα στον Χαριστέα έδωσε το βαθμό της ισοπαλίας στην Ελλάδα.
Η μοναδική ήττα για την Ελλάδα ήρθε από τη Ρωσία, όμως το εκπληκτικό γκολ του Βρύζα έδωσε την πρόκριση!
Επόμενη αντίπαλος ήταν η κάτοχος του τροπαίου εθνική Γαλλίας. Ο Θοδωρής Ζαγοράκης με μια εντυπωσιακή ενέργεια τροφοδοτεί τον Άγγελο Χαριστέα και αυτός με κεφαλιά στέλνει την Ελλάδα στους "4" !



Ούτε η ισχυρή ομάδα της Τσεχίας μπόρεσε να σταματήσει την Ελλάδα. Στο τελευταίο λεπτό του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης ο  Τσιάρτας εκτελεί κόρνερ και ο Δέλλας σκοράρει με κεφαλιά, στέλνοντας την Ελλάδα στον τελικό με το ασημένιο γκολ , προκαλώντας τον ενθουσιασμό σε όλους τους Έλληνες.
Στον τελικό όλοι Έλληνες τραγουδούσαν ζητώντας από τους διεθνείς να σηκώσουν το τρόπαιο και αυτό έγινε μετά από το κόρνερ που εκτέλεσε ο  Μπασινάς, όταν ο Χαριστέας εκτέλεσε με κεφαλιά την Πορτογαλία που δεν μπόρεσε ποτέ να αντιδράσει. Η Ελλάδα ήταν στην κορυφή της Ευρώπης!


Η κατάκτηση του τροπαίου από την Ελλάδα θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις όλων των εποχών στον ομαδικό αθλητισμό!!!
Στις 17 Οκτωβρίου του 2007 η εθνική Ελλάδος με τη νίκη της απέναντι στην Εθνική Τουρκίας εξασφάλισε την πρόκρισή της στο Euro του 2008 στην Αυστρία και την Ελβετία για να υπερασπιστεί τον τίτλο της, αποδεικνύοντας ότι ανήκει πλέον στις υπολογίσιμες ποδοσφαιρικές δυνάμεις. Επίσης κατέλαβε την 1η θέση στον όμιλό της.
Στον πρώτο της αγώνα στον τρίτο όμιλο, στις 10 Ιουνίου του 2008 , η Ελλάδα ηττήθηκε από τη Σουηδία στο Σάλτσμουργκ .Στον δεύτερο της αγώνα στον τρίτο όμιλο, στις 14 Ιουνίου του 2008, η Ελλάδα ηττήθηκε από τη Ρωσία με αποτέλεσμα να αποκλεισθεί από την τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Στον τελευταίο της αγώνα, η Εθνική Ελλάδας έχασε από την Ισπανία με 2-1 στις 18 Ιουνίου του 2008.

Πλέον περιμένουμε το καλοκαίρι που μας έρχεται για να δούμε για ακόμα μια φορά την Εθνική μας να αγωνίζεται απέναντι στις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης!!



Καλή εβδομάδα σε όλους!






Γιώργος Παπαρήγας




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου