Αρχείο

Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Editorial: Διακοπές!



HereweGO! Ακόμη κι αν δεν το πιστεύετε στα μάτια σας, είμαστε πίσω, όπως ακριβώς σας υποσχέθηκα πριν από μία εβδομάδα. Παρ’ ότι οι διακοπές μου δεν παρακωλύθηκαν ιδιαίτερα από τις δράσεις του κλάδου των οδηγών ταξί, προετοιμαζόμουν να επιστρέψω και να προσπαθήσω να αναλύσω την εν λόγω κατάσταση… Δυστυχώς ή ευτυχώς, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι αφενός χάνει την πρακτική του σημασία να ασχοληθώ μιας και σταμάτησε το θέμα, αφετέρου είναι η εποχή τέτοια που δεν υπάρχει λόγος να μιλήσουμε για πράγματα που μας στεναχωρούν.

Αποφάσισα λοιπόν να προσπαθήσω να εισάγω την νέα αυτή εβδομάδα με ένα λίγο ποιο χαλαρό τόνο… Διακοπές! Ως τι τις αντιλαμβανόμαστε, γιατί τις χρειαζόμαστε και πως μπορούμε να τις κάνουμε.

Πρώτον και κυριότερον, με την έννοια διακοπές όπως το λέει και η λέξη, διακόπτουμε την ζωή μας ως έχει και προσπαθούμε να μεταβούμε σε μία άλλη κατάσταση, μάλλον ουτοπική, καθώς δεν γίνεται όλη τη χρονιά να ξοδεύεις, να πίνεις, να κοιμάσαι και να χμχμ… (για τους ελεύθερους και μη πιστούς), ασύστολα! Εκτός και αν φυσικά είσαι τόσο καλά βολεμένος, οπότε δεν ασχολούμαστε με σένα. Επιστρέφω! Το λοιπόν, διακοπές κατ’ επέκταση έχει να κάνει με το να χαλαρώνεις και να διασκεδάζεις, όπως αρέσει σε σένα και μόνο. Παρ’ όλα αυτά λίγο η λογική του «πάω με το ρεύμα», λίγο τα trends, όσο να ναι και το γεγονός ότι έχεις ένα Star να προβάλλει μονίμως τρελές διασκεδάσεις και μέρη, κάπου πιάνεσαι κι εσύ στο δίχτυ. Δεν είναι κακό ούτε κατακριτέο, η αλήθεια είναι ότι κι εγώ ο ίδιος έχω πολύ συγκεκριμένο τρόπο διασκέδασης στο μυαλό μου, ανάλογα με το αν πρόκειται για παρέα ή για κοπέλα. Αλλά, για να μην μακρηγορώ, το βασικό είναι να ξεφύγεις από αυτό το οποίο ζεις 24/7 για έντεκα μήνες και δεκαπέντε μέρες.

Δεύτερο και εξίσου σημαντικό. Το καταραμένο γιατί που πάντα μας ταλαιπωρεί. Γιατί θεωρείται καλό για την ψυχική και σωματική μας υγεία. Επίσης, επειδή μας κάνει πιο αποδοτικούς και σε επαγγελματικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο. Βέβαια, αν είσαι ήδη «τρία πουλάκια κάθονται…» δεν υπάρχει λόγος για σένα, αλλά ας το αφήσουμε αυτό. Επί σειρά ετών έρευνες έχουν δείξει ότι οι εργαζόμενοι που επιστρέφουν από διακοπές, είναι πιο ευδιάθετοι και πιο πρόθυμοι να κάνουν καλά τη δουλειά τους. Αντίστοιχα άλλες, έδειξαν ότι οι εργαζόμενοι γυρνούν πιο δυσαρεστημένοι από πριν διότι γεύτηκαν το απαγορευμένο νέκταρ της αλόγιστης διασκέδασης και όσο να ναι, η επιστροφή στην ρουτίνα τους καταρρακώνει ψυχολογικά. Αλλά όπως είπα, σκεφτόμαστε θετικά. Η πιο απλή απάντηση στο γιατί του ερωτήματος είναι γιατί απλά το χρειάζεσαι. Τέλος!

Τελευταίο και καλύτερο, πως θα επιτευχθεί ο στόχος. Η μυστική συνταγή για καλές διακοπές αποτελείται από τρία συστατικά. Τόπος, παρέα, budget. Ο τόπος είναι σημαντικό μεν αλλά όχι και ο πιο καθοριστικός παράγοντας. Η επιλογή του έγκειται στο αν θέλεις να περάσεις τις διακοπές σου με τον/την σύντροφο σου και μόνο, αρά πάμε σε νησάκι ρομαντικό, με τρελά ηλιοβασιλέματα που θα έκαναν μέχρι και τον Κουασιμόδο να έχει ελπίδες για καλοκαιρινές περιπέτειες, ή αν θέλεις αγορο/κοριτσο-παρέα και τρέλες οπότε πάς σε μονοπάτια που θα σε κάνουν να πεις το Χαίρε Κεχαριτωμένη 30 φορές μήπως και ξεπλύνεις τις αμαρτίες σου. Παρέα, ίσως το πιο σημαντικό συστατικό (πολλές φορές ο κόσμος κάνει το λάθος να πιστεύει πως είναι τα λεφτά, αλλά κατ’ εμέ εσφαλμένα). Αν έχεις επιλέξει τα σωστά ή το σωστό, για μας τους αγαπούληδες, άτομο τότε όπου και να πας θα περάσεις καλά. Το βασικό είναι να είσαι χαρούμενος και να γελάς. Αν πετύχεις αυτό τότε όλα τα υπόλοιπα παλεύονται. Καταραμένο χρήμα, ότι και να κάνεις από αυτό διακοπές δεν έχει. Έτσι λοιπόν πρέπει κάπως, κάπου να το βρεις για να πας. Μην προσπαθείς να προσαρμόσεις το budget στις διακοπές σου, αλλά το αντίστροφο. Πολύ σημαντικό μην αφήσεις να σε πάρει από κάτω αν είναι μικρό το budget, η αγαπητή Σοφία την προηγούμενη Τετάρτη είχε εξιστορήσει πολύ περίτεχνα το πόσο ωραία μπορείς να περάσεις στα λιγότερο αναπαυτικά αλλά περισσότερο ελεύθερα σαλόνια των camping. Πως θα το βρεις τώρα… Εξαρτάται από την ηλικία. Αν είσαι πιο μικρούλης βολέψου με όσα δίνουν οι γονείς, η γνωστή σε όλους Τράπεζας Εκμετάλλευσης Γονικής Περιουσίας. Μεγαλύτερος και εργάζεσαι, κάνε λίγο κράτη που και που και στο τέλος θα ανταμειφτείς. Έχεις την άπλα είτε λόγο δουλειάς είτε λόγο ισχυρού οικογενειακού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, χαλάλι σου κάνε ότι γουστάρεις!

Εν τέλει ναι όλοι τις χρειαζόμαστε και κάπως θα βρεθεί ο τρόπος να τις κάνουμε αρκεί να υπάρχει ο σωστός σχεδιασμός!

Μην ανησυχείτε, την άλλη εβδομάδα θα σας επιστρέψω κανονικός!

Καλή εβδομάδα σε όλους και πάνω απ’ όλα χαμόγελο!


Υ.Γ. Όχι που θα το άφηνα! Ο πρωθυπουργός για ακόμα ένα καλοκαίρι μας έβαλε τα γυαλιά, κρίση κρίση αλλά το six pack δεν λέει να φύγει.

Υ.Γ.1 Καλά τα βίντεο του Star αλλά ψαχτείτε και λίγο γύρω απ’ τους μύθους που χτίζονται για διάφορα μέρη.

Υ.Γ.2 Πήρα την πυροσβεστική για να αναφέρω μία φωτιά μες στην εβδομάδα και με περίσσια αγένεια μου το έκλεισαν αφού μου είπαν ότι το γνώριζαν. Μην μασάτε, καλύτερα ο κρετίνος στο τηλέφωνο, παρά η φωτιά στο κατώφλι σας.


Κωνσταντίνος Μουράτης
kmouratis@rouamat.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου