Αρχείο

Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Η ντεμέκ μουσική γωνία: 5 μουσικά όργανα που θα σας κάνουν να πείτε: “whaaaa??”



Κάποιοι λένε ότι η τρέλα πάει παντού. Οπότε λογικό είναι, διάφοροι τρελοί που έχουν ζήσει ανά τους αιώνες, να ασχοληθούν με τη μουσική και την κατασκευή οργάνων. Δείτε λοιπόν το αποτέλεσμα.

Αιολική άρπα.


Η αιολική άρπα είναι το μουσικό όργανο των ταινιών τρόμου. Θυμάστε στις παλιές ταινίες τύπου “The Shining” μια ανατριχιαστική μελώδια στο backround? Ε, η αιολική άρπα βγάζει αυτόν ακριβώς τον ήχο. Έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα, και είναι ένα ξύλινο σώμα με χορδές οι οποίες παίζονται από τον ΑΕΡΑ. Ο αέρας περνάει ανάμεσα από τις χορδές, δημιουργώντας μια παλμική κίνηση, η οποία ενισχύεται από το σώμα. Δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο κούρδισμα, ούτε συγκεκριμένο αριθμό χορδών και ο ήχος της εξαρτάται από την ταχύτητα και την κατεύθυνση του άνεμου, οπότε υπάρχουν απεριόριστες  δυνατότητες για πειραματισμό. Μια συμβουλή. Αν μένετε σε απόμερα σπίτια με μεγάλο κήπο, βάλτε μια αιολική άρπα έξω, και να δω ποιος κλέφτης θα μπει εκεί μέσα.

Λιθόφωνο.


Το λιθοφωνο είναι ένα όργανο φτιαγμένο αποκλειστικά από πέτρες.  Η συμβατική του έκδοση μοιάζει με τα γνωστά μας από το δημοτικό, ξυλόφωνα και μεταλόφωνα. Διάφορα είδη πέτρας τοποθετούνται με σειρά και παίζονται με μπαγκέτες. Δείτε λίγο και ετοιμαστείτε για το επόμενο.


The Great Stalacpipe Organ.


Ναι ξέρω. Whaaaa?  Βασισμένος στις ρίζες του λιθόφωνου, το 1956 στο Luray Caverns της Virginia στην Αμερική, ο κύριος Leland Sprinkle (serial killer name?) κατασκεύασε, μέσα σε περίοδο τριών χρόνων, ένα τεράστιο λιθόφωνο το οποίο χρησιμοποιεί τους σταλακτίτες που υπάρχουν στις σπηλιές. Λαστιχένιες μπαγκέτες έχουν τοποθετηθεί σε διάφορους σταλακτίτες οι οποίες, με τη βοήθεια υπολογιστών, χειρίζονται από ένα πιάνο. Υπάρχουν ακόμη και ηχογραφημένα cd με μουσική παιγμένη αποκλειστικά από αυτό το όργανο.

 

The Samchillian Tip Tip Tip Cheeepeeee


ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ; Το τιπ τιπ (δεν γράφω όλο το όνομα σε ένδειξη διαμαρτυρίας) είναι ένα midi controller το οποίο, αντί για μια διαδοχική σειρά νοτών, χρησιμοποιεί ένα πρόγραμμα pitch shifting βασισμένο σε κλίμακες προγραμματισμένες από τον χρήστη.  Αυτό που γίνεται, στην ουσία, είναι ότι ο χρήστης χρησιμοποιεί πλήκτρα τα οποία αλλάζουν την τονικότητα, βασισμένα στην κλίμακα που έχει διαλέξει, κάνοντας το πολύ πιο εύκολο στη χρήση από ένα κανονικό midi keyboard. Για να μην σας τα πολυλογώ, αφήνω να σας τα εξηγήσει ο δημιουργός του.



Nano guitar


Δημιουργήθηκε το 1997 στο Cornell Nanofabrication Facility ως επίδειξη των δυνατοτήτων της νανοτεχνολογίας. Ενώ δεν μπορεί να παράγει ήχους που να μπορεί να πιάσει το ανθρώπινο αυτί, η νάνο-κιθάρα έχει δεχτεί μεγάλη δημοσιότητα για το μέγεθος της, το οποίο είναι 10 μικρόμετρα. (περίπου το μέγεθος ενός κύτταρου). Είναι φτιαγμένο από κρυστάλλους σιλικόνης και οι 6 χορδές της μπορούν να παιχτούν από μικροσκόπιο ατομικής δύναμης.


Αυτά για σήμερα, για να μην σας κάνω να τρελαθείτε και εσείς. Τα λέμε την άλλη εβδομάδα!




Άρης Μανωλίδης
amanolidis@rouamat.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου