Αρχείο

Κυριακή, 17 Ιουλίου 2011

Five Plus One Elements: Relax!


  Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν τρόπους να χαλαρώσουν στον ελεύθερο χρόνο τους κάνοντας διαφόρων ειδών hobbies, άλλος ποδήλατο άλλος τρέξιμο κτλ. Βέβαια σήμερα με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και την ευρήτερη χρήση των site κοινωνικής δικτύωσης που μας αποσπούν, κάνουν πλέον αυτά τα hobbies μη δημοφιλή. Η yoga και το Tai Chi Chuan σαν είδη διαλογισμού και κατ' επέκταση σαν αναπόσπαστο κομμάτι των πολεμικών τεχνών, αποτελούν για πολύ κόσμο δραστηριότητες και μορφές άσκησης μυαλού και σώματος η οποίες δίνουν ένα διάλειμμα από την καθημερινή ζωή, που πλέον δεν είναι και τόσο ευχάριστη.
  Η yoga είναι μια αρχαία φυσική και πνευματική πειθαρχία του μυαλού και δημιούργημα μιας φιλοσοφίας που αναπτύχθηκε στην Ινδία σύμφωνα με πληροφορίες πάνω από 5000 χρόνια πριν.
Η λέξη yoga προέρχεται απο μια σανσκριτική λέξη, “yuj” που σημαίνει συμμετοχή ή ένωση όλων των πτυχών του ατόμου, σώμα-μυαλό και μυαλό-ψυχή. Ο στόχος των ασκήσεων yoga είναι η ευτυχία, μια ωφέλιμη ζωή και o απώτερος σκοπός, να επιτευχθεί το Kaivalya, που θεωρείται το ποιό ψηλό σημείο διαλογισμού που μπορεί να φτάσει κάποιος. Ωστόσο για το σύγχρονο άνθρωπο, που έχει στρες και όλα τα ψυχοσωματικά που τον πιάνουν και να θέλει είναι πολύ δύσκολο να διαλογίζεται 20 ώρες τη μέρα (άλλωστε δεν έχει και νόημα κατά την άποψη μου), 2 ώρες αρκούν για να δει διαφορά και να ανέβει η διάθεση.Το Tai Chi Chuan έχει τις ρίζες του στο Ταοϊσμό και ανήκει στην κατηγορία των λεγόμενων εσωτερικών-μαλακών πολεμικών τεχνών . ¨Έχει πολλές έννοιες, άλλοι το μεταφράζουν ως “υπερτατη δύναμη”, άλλοι ως “το ανώτατο όριο” και πολλές άλλες. Κάποιοι θεωρούν ότι είναι από τα μεγαλύτερα δώρα που έχει κάνει η Κίνα στη ανθρωπότητα. Η βασική λειτουργία των ασκήσεων του Tai Chi Chuan είναι να εξασφαλίσει την ανεμπόδιστη ροή της ενέργειας αυτής σε μια διαρκή εναλλαγή των δύο ποιοτήτων της, του yin και του yang. Αυτό γίνεται τόσο με ακίνητες στάσεις όσο και με απαλές κινήσεις αδιάκοπης ροής  που απελευθερώνουν το σώμα από την ένταση και την ανησυχία. Οι σχεδόν χορευτικές αυτές κινήσεις-φόρμες, μπορεί να είναι είτε αργές είτε ταχείες και εκρηκτικές. Το Chi ειναι πνευματική δύναμη που πηγάζει από μέσα μας και το Tai Chi Chuan βοηθάει στην εξωτερίκευση της.

  Το συμπέρασμα που καταλήγω σιγά σιγά είναι ότι όλες η μορφές διαλογισμού εκπαιδεύουν τρόπους με σκοπό να προσπαθήσουμε να βγάλουμε “κάτι” που έχουμε “μέσα” μας κρυμμένο. Κάτι που το δε ξέρουμε ότι υπάρχει και όταν το ανακαλύψουμε, τότε είναι που νιώθουμε την επίδραση και τα οφέλη του διαλογισμού.
Γιάννης Βασσάρας
gvassaras@rouamat.comΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου