Αρχείο

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Five Plus One Elements: Praying Mantis of Wong Long





'Ενας από τους λόγους που κάνουν τις Κινέζικες πολεμικές τέχνες τόσο ενδιαφέρουσες και πορωτικές πέρα απο το τεχνικό θέμα, είναι γιατί συνοδέυονται από πολλούς και περίεργους αστικούς μύθους και ιστορίες που κανείς δεν ξέρει αν αληθεύουν. Λίγη σημασία έχει όμως, γιατί οι κινέζοι έχουν φροντίσει αυτές οι ιστορίες (ίσως και αρκετά παραφουσκωμένες) να μείνουν ζωντανές από δάσκαλο σε μαθητή μέσα στους αιώνες και να διασωθεί μια μεγάλη κληρονομια όπως αυτή του Kung Fu.
 

  Καθ 'όλη την πολυτάραχη ιστορία της Κίνας έχουν υπάρξει πολλές μορφές των πολεμικών τεχνών που οφείλουν την ανάπτυξή τους στο ναό Shaolin στην επαρχία Χενάν.

Σύμφωνα με την παράδοση, ιδρυτής του Praying Mantis στυλ ήταν ο κύριος Wong Long, ένας αξύριστος μοναχός του ναού. Ο Wong Long είχε μελέτησει πολλές πολεμικές τέχνες στα νιάτα του. Μπήκε στο ναό Shaolin περίπου 350 με 400 χρόνια πριν, κατά την περίοδο μεταξύ των δυναστειων Μινγκ (1368-1644) και Τσινγκ (1644-1911). Στο ναό ο Wong Long θα εκπαιδεύονταν στο Kung Fu με του υπόλοιπους μοναχούς, αλλά όσο σκληρά και αν είχε εκπαιδευτεί, ποτέ δεν μπορούσε να φθάσει στο επίπεδο τους και πάντα έχανε σε μάχες. Έτσι ο Wong άρχισε την αναζήτηση σε άλλες περιοχές της Κίνας για τον “Kung Fu Master” που θα τον βοηθήσει να βελτιώσει το Kung Fu του. Ακόμα και όταν  επέστρεψε στο ναό Shaolin αν και είχε μάθει τις τεχνικές των δεκαεπτά στυλ Κουνγκ Φου δεν μπορούσε να νικήσει ακόμα. Μια μέρα καθώς περπάτουσε ο Wong Long  είδε μια πάλη ανάμεσα σε ένα Praying Mantis και Cicada (ένα μεγάλο ευρύ φτερωτό έντομο της οικογένειας homopterous).



 
  Αν και εκ πρώτης όψεως φαινόταν ότι η μικρή Mantis είχε καθαρά μειονεκτική θέση έναντι αυτού του μεγάλου εντόμου, πολεμούσε με μεγάλο θάρρος. Ο Wong ήταν γοητευμένος από την επιθετικότητα, την ταχύτητα και τη δύναμη του φαινομενικά “overmatched” Mantis. Όταν η Cicada επιτέθηκε, η Mantis είχε το σώμα στο πλάι, και με αστραπιαία ταχύτητα δύναμη καρφιτσώνει τη Cicada με τους ισχυρούς τους βραχίονες του. Ο Wong Long πήρε την Mantis πίσω για περαιτέρω μελέτη, χρησιμοποίησε ένα καλάμι για να προκαλεί την Mantis και μελέτησε προσεκτικά τις κινήσεις του εντόμου εξετάζοντας το πώς αντιδρά σε διάφορες καταστάσεις. Ο  Wong θα μιμηθεί στη συνέχεια αυτές τις κινήσεις και με την πάροδο του χρόνου το σύστημα σιγά-σιγά τελειοποιήθηκε.

  Guess whose back! Όταν επέστρεψε στο ναό προς μεγάλη έκπληξή των μοναχών ήταν σε θέση να τους νικήσει σε τέτοιο βαθμό που συνέχισαν την εκπαίδευση από κοινού με τους μοναχούς για την περαιτέρω βελτίωση αυτού του νέου στυλ. Ακόμα ο Wong Long παρατήρησε επίσης τον τρόπο με τον οποίο κινούνται οι πίθηκοι και δημιούργησε το Mantis Monkey Step, μια γρήγορη και ισορροπημένη μέθοδος βηματισμών Praying Mantis.


  Τα 17 στυλ Kung Fu:

 Long Fist of Tai Cho
Tung Pi style of Han Tung
Twisting Locking techniques of Tzen Un
Short Fist of Un Yian
Short Range sriking of Ma Chi
Monkey Style of Sun Tan
Body Leaning of Wang Tien
Flying Face Palm of of Mian She
Knocking Hands of Chin Siang
Rigid Collapsing Throwing strokes of Wai Tek
Hook, Embrace and Pluck Techniques of Liu Sing
Rolling Sneaking Technique of Tain Fang
Grabbing Throwing of Ian Ching
Mandarin Duck Kick of Lin Chung
Seven Continuous Fist of Meng Sen
Belly Cutting Punch of Chun Lian
Pole Plucking of Yang Kun



Πάρτε και μια ίδεα απο τα forms του Mantis style!

                    http://kungfu.tianjin-trade.com/praying-mantis/tutorial/pic07.htm



Γιάννης Βασσάρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου