Αρχείο

Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Ο εκφυλισμός του ποδοσφαίρου...


Το ποδόσφαιρο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και διαδεδομένα αθλήματα στον κόσμο. Εκατομμύρια φίλοι του ποδοσφαίρου παρακολουθούν και θα παρακολουθήσουν τα ματς του Champions league μέχρι τον τελικό με κομμένη την ανάσα για να δουν ποιος θα είναι ο φετινός πρωταθλητής. Εξίσου αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό όλα τα πρωταθλήματα στην Ευρώπη και στην υπόλοιπη γη έχουν ένα κοινό το οποίο βλέπει και ενισχύει την κάθε ομάδα, τόσο άμεσα όσο και έμμεσα με σκοπό την ψυχαγωγία και την προσωπική ευχαρίστηση. Αυτή η ευαισθησία και η ανάγκη για ευχαρίστηση γίνεται άκρως εκμεταλλεύσιμη από φορείς που δεν έχουν  καμία σχέση με το ποδόσφαιρο. Από τη στιγμή που μπήκαν τα ΜΜΕ στο χώρο του ποδοσφαίρου αυξήθηκε η μαζικότητα του αθλήματος, αλλά στη συνέχεια λόγο της αγάπης του από το κοινό έγινε μέσο εκμετάλλευσης από διαφημιστικούς φορείς. Στη συνέχεια έγινε αντιληπτή η μεγάλη φήμη του ποδοσφαίρου από κερδοσκοπικούς παράγοντες, με αποτέλεσμα την προσέλκυση εταιριών στοιχημάτων, γνωρίζοντας τον εθισμό που έχει ο άνθρωπος στον τζόγο. Αναφερόμενοι στα προηγούμενα μπορεί να γίνει αντιληπτό ότι ο σημερινός τζίρος των συγκεκριμένων εταιριών, μονό από το ποδόσφαιρο, ανέρχεται σε δισεκατομμύρια.

Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την είσοδο της αισχροκέρδειας στον χώρο αυτό και τον εκφυλισμό του ευ αγωνίζεσθε, και αυτό γιατί οι περισσότεροι μεγαλομέτοχοι των ομάδων δεν κοιτάνε την ανέλιξη της ομάδας τους, αλλά μόνο το ποσό του κέρδους  που θα βγάλουν από αυτές. Στην Γερμανία πριν ένα δύο χρόνια ανακαλύφτηκε κύκλωμα στημένων αγώνων με εμπλεκομένους στο κύκλωμα διαιτητές, προέδρους ομάδων, manager ακόμα και παίκτες. Το κύκλωμα αυτό είναι μόνο στην Γερμανία γνωστό και κανείς δεν ξέρει πόσα ακόμα τέτοια υπάρχουν σε όλο τον κόσμο.

Το Ποδόσφαιρο διανύει περίοδο ακμής, γύρω από αυτό κινούνται υπέρογκα ποσά τα οποία καταλήγουν σε πολυεθνικές εταιρίες και σε ευυπόληπτους επιχειρηματίες. Οι παίκτες του ποδοσφαίρου χαρακτηρίζονται stars και κερδίζουν λεφτά με το να κάνουν κάτι που τούς αρέσει. Οι υπόλοιποι φίλαθλοι, θεατές, συνδρομητές και άνθρωποι του στοιχήματος τι κάνουν για την καθημερινή εκμετάλλευση που δέχονται και την οικονομική αφαίμαξη?
Νομίζω μπορείτε να καταλάβετε από τα παραπάνω το πόρισμα μου, το ποδόσφαιρο ξεκίνησε από μια αλάνα με μια δερμάτινη μπάλα και τώρα έχει γίνει μέσω εκμετάλλευσης και καταχρασμού της ιδιωτικής περιουσίας του ανθρώπου…



Δημήτρης Ασλανίδης
daslanidis@rouamat.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου