Αρχείο

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Δάσκαλε που δίδασκες...

Όλοι πολύ καλά γνωρίζουμε νομίζω πως η Ελλάδα και κατ' επέκταση οι Έλληνες είμαστε οι πατέρες της γνώσης του δυτικού κόσμου και όμως δεν μπορώ παρά να ενίσταμαι όταν μιλάμε για θέματα εθνικής ενότητας και εξωτερικής πολιτικής. Θεωρώ μάλιστα πως είναι σκόπιμο να κάτσουμε στην καρέκλα του μαθητή και να διδαχτούμε από τους άλλους για μια φορά...
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ισλανδία μας έβαλε τα γυαλιά αφού το 2009 όπως θυμόμαστε με λαϊκό δημοψήφισμα ύψωσε τον μέσο του χεριού της προς τους δανειστές της, ανακοινώνοντας πως ο λαός δεν επιθυμεί να πληρώνει χρέη σε τέτοιες δυσχερείς στιγμές. Τότε όμως “εμείς” θεωρήσαμε έξυπνο να βάλουμε τους εαυτούς μας στην θέση του αποδιοπομπαίου τράγου που θα δείξει στην Ευρώπη και τον κόσμο πως ακόμη και μια χώρα όπως η Ελλάδα, που είχε όλες τις προϋποθέσεις για να αντέξει μια κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος μπορεί να πέσει.
Και αφού όλα αυτά δικαιολογούνται από φράσεις του τύπου “πληρώνουμε τα σπασμένα άλλων” και είναι τώρα πια αδιέξοδος στην κοινωνία των αμνών σπέρνεται ένα κύμα μιζέριας, απαισιοδοξίας και πανικού. Ένα χρόνο μετά σαν χώρα έχουμε καταστραφεί οικονομικά και πολύ παραπάνω ηθικά αρχίζουν και έρχονται νέες φουρτούνες πιο μεγάλες προμηνύοντας ένα μέλλον σκοτεινό για όλους... Το χειρότερο είναι ότι έχουν βυθιστεί όλοι στο σκεπτικό ότι έτσι έπρεπε να γίνει και τώρα πια είναι δρόμος χωρίς επιστροφή. Τσουπ! Όμως ξάφνου έρχεται πάλι η Ισλανδία να μας δείξει πώς πραγματικά θα έπρεπε μια κυβέρνηση να διοικεί.
Αρχικά, έψαξε και βρήκε πόσα νοικοκυριά αδυνατούν να αποπληρώσουν στεγαστικά δάνεια και προκείμενου να τα σώσουν δανείζεται 2,1 δις ευρώ για να τα δώσει στις τράπεζες. Στη συνέχεια ανακοινώνει στο ΔοΝηΤη ότι θα αναστείλει την εφαρμογή πέντε καινούργιων μέτρων διότι αντιβαίνουν στην κοινωνικής πολιτική που επέλεξε να ακολουθήσει.
Συνεπώς κυρίες και κύριοι πρέπει λίγο να ανοίξουμε τα μάτια μας και να δούμε τι μας γίνεται. Αν αντιληφθούμε ότι η Γερμανία επωφελείται(βλέπε 3% αύξηση του προϊόντος της, Bundesbank) απ' το να μας έχει σαν πειραματόζωο, με τον πρωθυπουργό μας σαν μικρό παιδί με μεγεθυντικό φακό να κάθεται από πάνω μας και να μας καίει περιμένοντας να επιβραβευθεί και πάλι από την μαμά Μέρκελ, ίσως να πάμε καλύτερα. Κι εμείς όπως και οι Ισλανδοί αντιδράσαμε και παραπονεθήκαμε, αλλά η μόνη διαφορά μας είναι ότι αυτοί που ανεβάσανε οι πρώτοι εκεί πέρα πάνω έχουν αυτιά κι ακούνε.

Καλή βδομάδα σε όλους και καλό κουράγιο!



Κωνσταντίνος Μουράτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου